In Memoriam: Kenneth Montgomery

6 maart 2023

Foto: Annelies van der Vegt

Met grote droefheid namen we kennis van het overlijden van dirigent Kenneth Montgomery op 5 maart jl. op 79-jarige leeftijd. Kenneth was hoofdvakdocent aan de Nationale Master Orkestdirectie en dirigeerde afgelopen januari nog bij de Dutch National Opera Academy Lisola disabitata van Haydn. Het was de eerste keer dat hij een Haydn-opera dirigeerde. ‘Ik moet het doen voordat het te laat is,’ zei hij daarover in een interview met de Volkskrant van 16 januari 2023.

Kenneth Montgomery (Belfast, 1943) begon zijn professionele loopbaan bij de Glyndebourne Festival Opera en The English National Opera. In 1973 debuteerde hij bij the Royal Opera House Covent Garden. In zijn rijke en veelzijdige carrière dirigeerde hij vele opera’s voor de Nederlandse omroep, van Gluck, Donizetti en Rossini tot Britten en Peter Schat. Daarnaast vervulde hij gastdirecties bij operahuizen in Nederland, Frankrijk, België, Italië, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Ook was hij vijftien jaar chef-dirigent van het Radio Symfonieorkest en het Groot Omroepkoor, waarmee hij een divers repertoire op het podium bracht: Stravinsky, Sibelius, Mozart, Beethoven, Rachmaninov en werk van talloze Nederlandse componisten, onder wie Van Vlijmen en De Vries.

Samen met Frans de Ruiter was Kenneth Montgomery oprichter van de Dutch National Opera Academy (DNOA), en met Ed Spanjaard en Jac van Steen richtte hij de prestigieuze masteropleiding NMO (Nationale Master Orkestdirectie) op, die door het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam gezamenlijk worden aangeboden. Tijdens deze opleidingen laafden Kenneth Montgomery vele leerlingen zich aan zijn enorme eruditie. Ryan Bancroft, Manoj Kamps en Chloe Rooke zijn een aantal van zijn vele leerlingen.

Voormalig directeur Koninklijk Conservatorium Henk van der Meulen: ‘’Kenneth Montgomery was een rasmusicus. In zijn benadering paarde hij openheid en spontaniteit met zijn grote internationale ervaring en indrukwekkende kennis en gezag, daarbij legde hij charme en humor aan de dag. Maar bovenal was het zijn grote liefde voor de muziek die hij overbracht op de uitvoerders en de studenten.’’

De laatste 10 jaar dirigeerde Kenneth met enorm veel plezier en élan tournees met het Orkest van de Achttiende Eeuw. In het bijzonder met de reeks semi-concertante Mozart-opera's werden onder Kenneth's leiding triomfen gevierd. In 2017 leidde hij ook het Side by Side project waarin studenten Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium samen met het Orkest van de Achttiende Eeuw spelen..

In 2010 werd Kenneth Montgomery benoemd tot OBE (Officer in the excellent Order of the British Empire).

Het Koninklijk Conservatorium is Kenneth Montgomery veel dank verschuldigd. Wij wensen zijn echtgenoot Jan van Dooren en zijn naasten veel sterkte bij het verwerken van een groot verlies.

De herdenking zal in besloten kring plaatsvinden.

Lies Colman
Directeur