Droom mee!

400 Culturele instellingen dromen de zalen alweer vol. Droom mee!

Wat begon als een hoopvolle tekst speciaal geschreven voor één theater werd al snel omarmd door de gehele culturele sector en groeide uit tot een poëtisch statement dat sectorbreed wordt verspreid. Aan alle mensen die theater een warm hart toedragen. Ook het Koninklijk Conservatorium neemt deel aan dit initiatief. Aan de bijbehorende video werkten onder meer Hans van Manen, gastchoreoraaf en -docent bij de Dansvakopleiding, en alumna Iris Hond mee.

Het kunstwerk, bestaande uit een column (geschreven door Jan Beuving) en een video, gaat over de belofte van een lege zaal, waarin de magie van wat straks weer kan en mag sluimert. De 400 theaters, podia, producenten, impresariaten, academies, sectorinstellingen, festivals, koren, orkesten, ensembles, dans- & theatergezelschappen kijken reikhalzend uit naar dat moment.

Hans van Manen (dans), Peter Pannekoek (cabaret), Soumaya Ahouaoui (toneel), Jaap van Zweden (muziek) en Simone Kleinsma (musical) spraken deze op tekst gezette hoop uit. Verder werd er samen gewerkt met danser Uri Eugenio (LeineRoebana) en een viertal pianisten: Hannes Minnaar, Yang Yang Cai, Helena Basilova en Iris Hond. Zij spelen op 4 vleugels een deel uit Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Regisseur van de video is Katja Akkerman.

Trouw plaatste een achtergrondartikel over het initiatief en interviewde daarvoor ook directeur Henk van der Meulen:

'Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag is een van de instituten die de campagne onderschrijven. Directeur Henk van der Meulen vindt de lege zaal een ‘mooie poëtische metafoor’. “Hij staat ook voor de belofte van alle musici en dansers die wij opleiden. De lege zaal kun je trouwens breder zien: het is in feite de hele maatschappij, want onze afgestudeerden treden bijvoorbeeld ook op in de open lucht en in ziekenhuizen.” Tot dusver melden zich overigens al meer nieuwe eerstejaarsstudenten aan dan vorig jaar. Het goede nieuws is dus dat de jeugd zich niet door de podiumcrisis laat afschrikken.'

Meer informatie en de column van Jan Beuving vind je op droom-mee.nl