Een goedemorgen met... Henk van der Meulen

27 december 2022

Zaterdag 31 december presenteert scheidend directeur van het Koninklijk Conservatorium Henk van der Meulen ‘Een goedemorgen met...’. Van 10.00 – 12.00 uur op NPO Radio 4 zal van der Meulen uitsluitend muziek van en door studenten laten horen, die tijdens zijn periode bij het Haagse Conservatorium studeerden of nog steeds studeren. Veel opnames zijn verzorgd door studenten van de afdeling Art of Sound (klankregie).

Het programma is live te volgen op NPO Radio 4 en terug te luisteren via deze link.

Pensionering Henk van der Meulen

Op 1 februari 2023 gaat Henk van der Meulen (1955) met pensioen en draagt de leiding over het conservatorium over aan Lies Colman.

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw is van der Meulen componist in talloze producties, die ontstaan in de broedplaatsen van de podiumkunsten. Choreografen (o.a. Bianca van Dillen), dichters (o.a. Judith Herzberg), toneelmakers (o.a. Ritsaert ten Cate) en journalisten (o.a. Ischa Meijer) doen graag een beroep op hem om muziek te componeren bij hun werk. Ook componeerde hij o.a. voor het Asko❘Schönberg Ensemble, het Nederlands Kamerkoor en Orkest de Volharding.

Van der Meulen vervolgt zijn weg als hoofd van de afdeling Muziek en Dans van de Nederlandse Publieke omroep. Muziek en dans en dan vooral in hun nieuwste verschijningsvormen krijgen jarenlang een venster zoals dat hiervoor en helaas ook hierna niet meer heeft bestaan bij de publieke omroep. Vanwege zijn brede kijk op en passie voor de podiumkunsten wordt Henk adviseur in een uitgebreid netwerk van besturen en adviesorganen. Hij vervult die rol gretig, als het even kan als voorzitter.

In 2008 start hij als directeur van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en volgt daarmee zijn voorgangers Jan van Vlijmen en Frans de Ruiter op. Eén van de meest opzienbarende producties uit de geschiedenis van het Conservatorium begon met het onzalige idee van Henk zelf om alle zeven opera’s uit de cyclus Licht van Karlheinz Stockhausen in een samenhang uit te voeren. De productie Aus Licht in 2019, een coproductie van De Nationale Opera, het Holland Festival en het Koninklijk Conservatorium kreeg wereldwijd aandacht. Als directeur van een conservatorium herkende hij de potentie van het verbinden van een opleidingsinstituut voor podiumkunst met de meest uitdagende aspecten van de uitvoeringspraktijk.

Het typeert de rol die Henk van der Meulen vervulde in de laatste terts van zijn loopbaan dat het Koninklijk Conservatorium zich kon ontwikkelen tot een school waarin de honger van de kunstenaar als vanzelfsprekend wordt opgewekt en een rijkgeschakeerd aanbod om die te stillen voorhanden moet zijn. Dat te faciliteren door getalenteerde medewerkers aan te trekken om muziek- en dansonderwijs te geven, de school in te bedden in een internationaal netwerk van kunstenaars en en passant de totstandkoming van Amare als huis voor de podiumkunsten te bewerkstelligen, zijn nauwelijks op waarde te schatten verdiensten.

Wij zijn dankbaar dat Henk van der Meulen zijn kunstenaarschap en leiderschap al die jaren heeft ingezet voor het Koninklijk Conservatorium inclusief de dansopleiding, voor de Hogeschool der Kunsten in Den Haag inclusief de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en voor het muziekvakonderwijs internationaal, om het onderwijs aan kunstenaars te dienen.

Fotografie: Alex Schröder