‘Geen jazz op de NPO miskent diversiteit Nederland'

17 november 2022

Onlangs werd bekend dat als het aan zendermanager Simone Meijer ligt, NPO Radio 4 wordt omgedoopt tot ‘NPO Klassiek’. Hiermee verdwijnt jazzmuziek van de Nederlandse Publieke Omroep. Dit is niet te rechtvaardigen, schrijft ook Fleurine Verloop in het NRC.

Het gevolg is dat er voor de circa driehonderd jaarlijks afstuderende jazztalenten in Nederland, en al hun voorgangers, geen uitzendmogelijkheden meer bestaan op de radio.

‘De publieke omroep heeft een andere functie dan de commerciële oproepen, en dient tegenwicht te bieden met een educatieve en veelzijdige programmering die past in het maatschappelijk beeld van Nederland. Het belastinggeld dat erheen gaat is immers van ons allen; die diversiteit moet dus terug te vinden zijn op de nationale radio.’

…‘Anno 2022 zou je van de publieke omroep mogen verwachten dat ze wellicht een beleid zou voeren waarbij diversiteit bovenaan de agenda staat, zonder cultureel racisme. Ik pleit voor een divers klimaat en een urgente terugkeer van jazz, geïmproviseerde muziek -en wereldmuziek op de publieke radio. Om Charlie Parker te quoten: „Now’s the time!”’

Lees hier het volledige artikel.

Protest

Steun je het pleidooi van Fleurine, zoals het Koninklijk Conservatorium dat ook doet, richt dan een protestbrief aan de NPO en mail deze naar protest@bimpro.nl.