IASJ Jazz Meeting, Zagreb 2019

23 juli 2019

Verslag 2019 IASJ Jazz Meeting, Zagreb


Zaterdag 29 juni tot en met vrijdag 5 juli 2019


Docenten Martijn van Iterson en Wouter Turkenburg, docent en Federica Lorusso, studente piano-jazz in het derde jaar van de bacheloropleiding, namen deel aan de 29e IASJ Jazz Meeting in Zagreb Kroatië. De meeting werd georganiseerd door de Rock Academy Zagreb.


Ruim 80 studenten, docenten en stafleden van jazzafdelingen uit meer dan 20 academies, conservatoria en muziekuniversiteiten hebben gedurende de week concerten gegeven, aan jamsessies deelgenomen, masterclasses verzorgd, en lezingen gevolgd. Nieuwe netwerken werden ontwikkeld, oude werden versterkt. De IASJ is de enige organisatie voor jazz, jazz educatie en jazz research die wereldwijd actief is en heeft deelnemers op alle continenten. De volgende IASJ Jazz Meetings zullen plaatsvinden in 2020 in New York, USA; 2021 München, Duitsland; 2022 Ulan Batan, Mongolië (o.v.); 2013 Helsinki, Finland.

Docent gitaar Martijn van Iterson nam deel aan de jamsessies, het docentenconcert, en gaf gitaar masterclasses. Deelnemende studenten konden ook voor individuele lessen bij hem terecht. Studente piano-jazz Federica, die grote indruk maakte op haar medestudenten, was actief in de jamsessie, de comborepetities, de masterclasses, de lezingen en gaf op de laatste dag met haar combo als laatste een concert. Tijdens het concert werd het door maar geschreven stuk Confusion uitgevoerd door het die week gevormde combo met de naar Biology Class.

Na afloop van de week liet Federica weten: ‘This week was absolutely one of my best experiences’. Wouter Turkenburg gaf de lezing ‘Where are the gigs?’ Ook verzorgde hij een live-evaluatie poll via het online platform Slido waarin studenten ongebreideld anoniem hun reacties konden geven. Een keuze uit de vele positieve reacties op de vraag wat een memorabele indruk had achtergelaten: ‘The student combo’s! Everyone was so respectful and supportive and of course so talented! I really enjoyed playing the original compositions of everyone!’