in memoriam: Meinard Kraak (1935-2022)

MEINARD KRAAK
19 december 1935 – 30 april 2022

Bijna 40 jaar, van 1969 tot en met 2007 was Meinard Kraak als zangdocent aan ons conservatorium verbonden. Hij was een legendarische ‘leermeester’, een markant mens die veel heeft betekend voor generaties zangstudenten. Tot zijn studenten behoren o.m. Lenneke Ruiten, Barbara Hannigan, Carolyn Watkinson, Vincent Kusters en Annett Andriesen.

Meinard Kraak was veeleisend maar had ook altijd oog voor de individuele mogelijkheden van zijn studenten, hij wist hen te stimuleren en enthousiasmeren. Vooral zijn Lied-interpretatieklassen waren legendarisch, mede door zijn enorme kennis van taal en literatuur. Met name het franse Lied had zijn belangstelling gevoed door zijn studie bij Pierre Bernac, die niet alleen zanger was maar ook levenspartner van Francis Poulenc

Als solist was Meinard Kraak te horen in het oratorium en het operarepertoire, waaronder opera’s van Mozart, Debussy, Britten, Viktor Ullmann en Bruno Maderna en zong hij onder legendarische dirigenten als Bernard Haitink en Jean Fournet, maar het “Lied’ was altijd zijn grote liefde. Door heel Europa, van de ‘Wigmore Hall’ in Londen tot aan de ‘Wiener Festwochen’ gaf hij Liedrecitals met pianisten als Irwin Gage en Rudolf jansen.

Muziek was zijn leven, het doorgeven van kennis zijn passie. Tot eind 2014 werkte hij met professionele zangers in zijn huis in Frankrijk, het ‘LÁtelier de Chant de la Creuse’ .

Wij zijn er trots op dat hij een zo groot deel van zijn leven met ons verbonden is geweest.

Monica Damen
Hoofd Zangafdeling|Koordirectie|Master Ensemblezang