Koninklijk Conservatorium Den Haag en Symphonic Seniors slaan handen ineen

16 februari 2024

Het Koninklijk Conservatorium Den Haag en amateur ouderenorkest Symphonic Seniors sloegen de handen ineen voor een unieke samenwerking. Studenten van het KC werkten samen met de musici van het orkest tijdens een workshop en concert in Amare.


Een waardevolle leerervaring voor studenten

Het project is onderdeel van het vak Ensemble Teaching, waarin KC-studenten leren werken met groepen musici. De samenwerking met Symphonic Seniors bood een waardevolle kans om te werken met gedreven muzikanten van diverse niveaus en leeftijden. Het leeftijdsverschil tussen de orkestleden en studenten bedroeg maar liefst 89 jaar, wat voor een bijzondere dynamiek zorgde.

De dag begon met een workshop waarin studenten en orkestleden samen repeteerden. Onder leiding van KC-docenten werd er hard gewerkt, maar met veel plezier. De middag werd afgesloten met een openbaar concert op de overvolle tribunetrap van Amare. Het publiek genoot van een gevarieerd programma, met klassieke stukken en moderne bewerkingen.

Leren in de praktijk met impact

De samenwerking tussen het Koninklijk Conservatorium en Symphonic Seniors is een mooi voorbeeld van hoe muziek mensen van alle leeftijden kan verbinden. Het project toont ook de maatschappelijke betrokkenheid van het Koninklijk Conservatorium en draagt bij aan een inclusieve samenleving.

Zowel studenten, orkestleden als docenten waren erg enthousiast over de samenwerking.

"Het was een geweldige ervaring om met zo'n diverse groep musici te werken," aldus een van de studenten. "Ik heb veel geleerd over hoe je met verschillende niveaus en leerstijlen kunt omgaan."