Licht en Lucht festival 2023 - School voor Jong Talent

13 februari 2023

Zoals op elke middelbare school moeten de leerlingen van School voor Jong Talent, als onderdeel van het examen, een profielwerkstuk maken. Op de School voor Jong Talent krijgt het profielwerkstuk echter vorm op het toneel. Alle vierdeklassers werken een periode onder leiding van twee regisseurs aan een voorstelling in het Zeeheldentheater in Den Haag.

In de voorstelling komen alledrie de disciplines - dans, muziek en beeldende kunst - tot uiting en komen deze vooral ook samen. De researchcomponent van het profielwerkstuk bestaat ten eerste in het produceren van de voorstelling en alles wat daarbij komt kijken (budget, planning, artistieke inhoud, promotie, etc.). Ten tweede moet worden onderzocht hoe de drie disciplines dans, muziek en beeldende kunst kunnen samenwerken. Het profielwerkstuk is tevens een sterke loopbaanoriëntatie voor de leerlingen: de rol van de uitvoerend kunstenaar is immers anders geworden dan in het verleden.

De voorstelling komt ieder jaar terug onder de titel 'Licht en Lucht festival'. Deze titel verwijst naar de Stichting Strand Links die samen met de Stichting Cultuurfonds de afgelopen 5 jaar deze productie financieel mogelijk hebben gemaakt.

Op vrijdag 27 januari werd de eindvoorstelling gepresenteerd in het Zeeheldentheater. De voorstelling had als titel 'Paradise Now' en liet de ideale wereld zien zoals de leerlingen dat graag zouden willen zien, maar ook de schaduwkanten van het leven werden niet vermeden. Ook dit jaar was het weer een prachtige voorstelling die menig volwassene deed verbazen over het talent van onze leerlingen op verschillende vlakken.