Livelab ProMiMiC in Haaglanden Medisch Centrum

19 mei 2022

Het Koninklijk Conservatorium is betrokken bij een Europees onderzoeksproject ProMiMiC. Dit project heeft als doel de verdere professionalisering van een livemuziek praktijk in ziekenhuizen, waar kleine groepen musici persoonsgerichte muziek maken voor patiënten en verpleegkundig personeel. Livemuziek in een medische omgeving kan zeer betekenisvol zijn voor zowel patiënten als verpleegkundigen. Patiënten kunnen zich bijvoorbeeld beter voelen, minder angst, pijn of stress ervaren en verpleegkundigen voelen zich door deze gezamenlijke ervaring meer verbonden bij de patiënt. Voor (toekomstige) musici is het een manier andere publiekssoorten te bereiken in een andere setting dan ze wellicht gewend zijn.

Deze week vindt een ProMiMiC livelab plaats in Haaglanden Medisch Centrum. Musici Krista de Wit (viool), Alistair Chung (cello) en onze student Master New Audiences and Innovative Practies Stijn Brinkman (viool) spelen voor patiënten en staf op de afdeling oncologie van Antoniushove in Leidschendam.

Maandag was de aftrap met een miniconcert voor de verpleegkundigen. De verdere week spelen de musici iedere ochtend voor patiënten die dit willen. De musici vragen wat de patiënt graag zou willen horen. Een licht en vrolijk stuk of wellicht een serieuzer of religieus stuk. Soms doen de musici zelf een voorstel, soms ontstaat op basis van een gesprek over herinneringen of reizen een idee of wordt er geïmproviseerd. Maar altijd ontstaat voor alle partijen een zeer betekenisvol moment.

Patiënten en verpleegkundigen waarderen de concerten zeer. Verpleging vindt het een waardinevolle toevoeging aan de zorg. Ook voor musici is het speciaal. ProMiMiC vraagt bijzondere vaardigheden, de samenwerking met de verpleegkundige staf en improvisatie maken het (muzikaal) inspirerend.

In september vindt nog een livelab plaats op de afdeling neurologie van het HMC Westeinde. In juni 2023 presenteren alle bij ProMiMiC betrokken partners de resultaten van het onderzoeksproject op een symposium.

Voor meer informatie over ProMiMiC zie hier of neem contact op met Lucienne de Roos.