Mayke Nas vanaf september hoofd van de afdeling Compositie

1 juli 2024

Het Koninklijk Conservatorium is blij en trots te kunnen delen dat per september 2024 de afdeling Compositie versterkt wordt met de aanstelling van Mayke Nas als afdelingshoofd.

Afdeling Compositie

De afdeling is sinds het aftreden van Martijn Padding uitstekend geleid door een brede vertegenwoordiging vanuit de afdeling. Met de aanstelling van een nieuw Hoofd zal de afdeling met gedragen, eenduidige visie en richting de afdeling Compositie naar een volgende fase worden geleid.

Het voortouw nemen

Mayke: ‘Ik ben er trots op deel uit te maken van het team dat sinds het vertrek van Martijn Padding de afgelopen anderhalf jaar leiding heeft gegeven aan de afdeling. Met Yannis Kyriakides, Peter Adriaansz, Erika Bordon en Trevor Grahl hebben we veel inzichten, ideeën en plezier gedeeld. Vanuit die inspirerende samenwerking kijk ik ernaar uit om vanaf het komend studiejaar het voortouw te gaan nemen in het verder ontwikkelen van een florissante compositieafdeling.’

Over Mayke Nas

Mayke Nas (1972) is een gerenommeerde Nederlandse componist. Van oktober 2016 tot november 2018 droeg ze de eervolle titel ‘Componist des Vaderlands’. Een periode waarin zij zich inzette voor meer zichtbaarheid van componisten en een betere beloning voor musici. Om een urgent signaal aan de politiek af te geven creëerde zij destijds een nieuwe stemmingsbel voor de Tweede Kamer. Ze groeide op in een muzikale familie (haar grootvader was de componist, dirigent en organist Louis Toebosch) en studeerde piano en compositie aan het Sweelinck Conservatorium, het Brabants Conservatorium én uiteindelijk aan het Koninklijk Conservatorium waar zij bij Martijn Padding en Gilius van Bergeijk studeerde. Ze schreef composities in opdracht van o.a. Asko|Schönberg, Ensemble Modern, November Music, Nieuw Amsterdams Peil, Oranjewoud Festival, NTR Matinee, Wittener Tage, Eklekto, Ragazze Kwartet, Slagwerk Den Haag, het Nieuw Ensemble en het Koninklijk Concertgebouworkest.