Napraten met Marike van Dijk

4 oktober 2022

Op 23 September was saxofonist en componist Marike van Dijk te gast op het Koninklijk Conservatorium. Samen met studenten van het conservatorium bracht ze composities voor groot jazz ensemble van haar New Yorkse Stereography Project ten gehore.

Marike groeide op in de fanfare cultuur in Friesland. Toen ze 14 was ging ze meespelen in een muziekschool-bigband, en speelde ze in een punkbandje. Ze begon akkoorden te leren en toen ze 16 jaar oud was ging ze naar het Conservatorium van Utrecht om daar de vooropleiding te doen. Haar bachelor deed ze op het Codarts en haar master aan het Conservatorium van Amsterdam.

Marike vertelt: ‘In mijn tijd in Amsterdam deed ik een uitwisseling met de Manhattan School of Music in New York en ik wist meteen dat ik terug wilde. 3 jaar later begon ik een Master aan New York University, waar ik me meer op compositie richtte. Ik nam lessen filmmuziek, hedendaags klassiek, jazz compositie en een les groot ensemble compositie. Uit deze les is mijn eigen grote 'chamber jazz' ensemble voortgekomen: The Stereography Project, waarmee ik 2 platen opnam in New York. Met de bezetting van dit ensemble - strijkkwartet, 5 blazers en pianotrio - hebben we afgelopen week op het Koninklijk Conservatorium gespeeld. Een aantal elementen uit mijn jongere jaren komen in dit project terug: groot ensemble en een mix tussen verschillende genres.’

De muziek op de plaat The Stereography Project is afkomstig van 2 albums, uitgebracht in 2015 en 2018. Op het eerste album met groot ensemble stonden voornamelijk eigen composities. Voor het 2e album (2018) werkte Marike samen met 2 singer-songwriters: Jeff Taylor en Katell Keineg. Marike maakte arrangementen van de liedjes van deze songwriters voor het Stereography Project.
‘Ik vond het ontzettend tof deze muziek weer live te horen. Ik heb, door de grootte van de band, dit project niet super vaak gespeeld en het was tof dat het weer eens werd gespeeld.

De studenten waren goed gefocust. We hebben hard gewerkt tijdens onze lange dagelijkse repetities.
We hebben bijvoorbeeld een open improv score van mijzelf gespeeld die ik ook met andere musici heb gespeeld. Het was tof om te horen wat deze groep studenten met het materiaal deed. Tijdens dit project heb ik gerealiseerd hoe leuk ik het vind om met een groep musici te werken en iedereen erbij te betrekken en een groepsgevoel te ondersteunen. Ik ben me erg bewust van de energie van een groep en, omdat ik van iedereen input verwacht, probeer ik ervoor te zorgen dat iedereen erbij blijft en plezier heeft in het spelen.’ ’

Sybren (b1 jazz viool) was een van de studenten die meespeelde: ‘Voor mij was dit het eerste officiële project sinds ik bij de jazz-afdeling zit, dus ik vond het wel spannend. Maar het was echt een leuk project!
Ik vond de muziek heel bijzonder, een goede mix van jazz met klassieke en minimalistische invloeden en Marike daagde iedereen uit om ook met eigen ideeën te komen.

Ik moest wel even slikken bij mijn geïmproviseerde solo in 'The End' en stond zelfs op het punt om iemand anders de solo te laten overnemen, maar ik ben uiteindelijk toch wel blij dat Marike me heeft overtuigd om niet op te geven. Het was voor mij heel leerzaam om te improviseren op een akkoordenschema waar ik niet aan gewend was en samen met Marike en Jaume (de saxofonist die in hetzelfde stuk soleerde) de akkoorden te analyseren en een plan te maken.’