Open Space 2021

Terugblikken op het project

Open Space is een twee weken durend platform voor talentontwikkeling en onderzoek, georganiseerd door NDT en Korzo, dat zich volledig inzet om de artistieke en creatieve capaciteiten van haar deelnemers te stimuleren. Het project is ontworpen als een ruimte voor jonge en/of gevestigde makers om hun creativiteit te verkennen buiten hun eigen disciplines. Voor deze eerste editie van Open Space onderzoeken de dansers van NDT 2 samen met drie choreografen, drie componisten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en astronomen van de Universiteit Leiden, de verbinding tussen dans, muziek, en kosmologie. Het is voor het eerst dat NDT samenwerkt met de wereldberoemde instelling de Sterrewacht Leiden.

De choreografen die met de dansers van NDT 2 werkten waren Antonin Rioche, Astrid Boons en Marina Mascarell. Elke groep werkte samen met een van de componisten – Eric So, Rose Connolly en Sóley Sigurjónsdóttir – en met een van de astronomen Henk Hoekstra, Pedro Russo en Omar Contigiani.

In dit verhaal blikt componist Rose Connolly terug op het twee weken durende project. Om de ervaringen van andere deelnemers te bekijken, klik hier.

Componist Rose Connolly

“Dit Open Space-project voldeed in alle opzichten precies aan zijn titel. Vanaf het begin hadden we geen verwachtingen, Astrid (Boons, choreograaf) en ik stonden volledig open voor hoe we het creatieve proces gingen aanpakken en ook het resultaat. Dit stelde ons in staat om steeds nieuwe, opwindende en innovatieve dingen te ontdekken, met dans en voor mij, geluid. Elke dag zochten we nieuw materiaal, nieuwe ideeën en nieuwe mogelijkheden uit met behulp van een ochtend vol spannende informatie over het universum uit de astronomen.

Zonder een einddoel of presentatie gaf dit ons een overvloed aan vrijheid om te ontdekken wat we konden bereiken met muziek en dans, onder invloed van zulke diepgaande concepten van het universum. Het creatieve proces was wat overheerste, en dat was op zichzelf al heel erg mooi.

Daarnaast hadden de dansers en ik een prachtige ‘feedback loop’ waarbij we de macht over elkaars acties zouden hebben. Hoewel het experimenteren met de divergentie van een bepaalde reactie even interessant was en iets verbazingwekkends en toch intuïtief opleverde.

Ik ben ongelooflijk dankbaar voor deze kans om samen te werken met een geweldige choreograaf, ongelooflijke dansers en astronomen, en het zal iets zijn dat ik bij me zal dragen voor de rest van mijn creatieve en artistieke uitingen.”

Rose in the studio by Jesse Callaert
Rose in the studio by Jesse Callaert

Photo header: Fernando Hernando Magadan