Vier Haagse onderwijsinstellingen bundelen krachten voor inclusiever onderwijs

16 oktober 2023

De Haagse Hogeschool, Hotelschool The Hague, Hogeschool der Kunsten den Haag en mboRijnland gaan werk maken van inclusiever onderwijs. Tijdens de Week van de Toegankelijkheid hebben ze de intentieverklaring VN Verdrag Handicap getekend en de krachten gebundeld.

Het VN-Verdrag Handicap legt de basis voor een inclusieve onderwijspraktijk. Gebrek aan tijd, personeel, hoge werkdruk en versnippering van kennis maken het voor onderwijsinstellingen lastig om hier optimaal aan tegemoet te komen. In de werkgroepen VN-verdrag gaan de scholen aan de slag met onder andere flexibiliteit in het curriculum, deskundigheidsbevordering van medewerkers, informatievoorziening, internationalisering, digitalisering en een inclusieve doorstroom van opleiding naar werk. Met deze fundamentele inclusie-elementen brengen ze het VN-verdrag naar de onderwijspraktijk.

De scholen beschouwen het van essentieel belang om samen te werken aan een inclusieve leer- en werkomgeving waarin alle studenten en medewerkers zich welkom voelen. Met een toegankelijk leer- en werkklimaat waar iedereen de kans krijgt de eigen talenten verder te ontwikkelen en dromen en doelen waar te kunnen maken. Dit draagt bij aan de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek en vergroot de maatschappelijke impact.

Huug de Deugd, CvB-voorzitter van de Hogeschool der Kunsten Den Haag: “Inclusie is een van de belangrijkste thema’s voor ons onderwijs. We willen voor elke student een omgeving bieden die toegankelijk, veilig, uitdagend en inspirerend is. Dat is onze grote taak.”