Anouk Vinders - Jong KC

Docent Muziektheorie

Anouk Vinders onderwijst sinds 2021 muziektheorie aan externe Jong KC leerlingen en aan Jong KC Junior. De jongste studenten die zij lesgeeft, zijn zeven, de oudsten zestien jaar. Anouk is daarnaast dirigent en solfègedocent bij de Nationale Koren.

Anouk studeerde zelf ook in Den Haag: ze volgde aan het KC eerst de bachelor Docent Muziek en daarna de master muziekonderwijs ‘Music Education according to the Kodály concept’. Ze volgde lessen ‘musicianship’ bij Suzanne Konings, Daniel Salbert en Ewan Gibson en reist regelmatig naar Hongarije voor masterclasses van onder andere László Norbert Nemes. Als sopraan zong Anouk bij het Nationaal Gemengd Jeugdkoor onder leiding van Wilma ten Wolde en had zij zangles bij Irene Verburg en Charlotte Riedijk.

Luisteren, lezen, schrijven en analyseren zijn voor Anouk als vier poten van een tafel: om te zorgen dat deze stevig staat, is het belangrijk alle vaardigheden gelijkmatig te trainen. Tijdens de lessen muziektheorie van Anouk doe je verschillende oefeningen, dictees en spellen. Je bent intensief aan het musiceren en luisteren voordat je tot de analyse overgaat. Alle oefeningen zijn puzzelstukjes die samen een groter geheel vormen: bij het luisteren naar het muziekstuk valt alles op zijn plek.

Anouk geniet ervan wanneer haar studenten zich verwonderen en zij hun vertrouwen ziet groeien. Als zelfstandig musicus neem je initiatief en geef je ruimte. Je kunt contact maken met jezelf, de muziek en met je mede musici. Muziektheorie helpt je om deze kwaliteiten te ontwikkelen.