Joe Puglia

Hoofdvakdocent Klassieke Muziek Viool

Violist Joseph Puglia maakte zijn solodebuut in het Amsterdamse Concertgebouw tijdens het Holland Festival 2009. Recensies van het concert waren zeer positief, met krantenkoppen als “Bijzonder Debut Violist Puglia” (NRC Handelsblad) en “Puglia doet de Zaal Koken” (De Volkskrant). Hij heeft in veel beroemde zalen gespeeld, onder andere Carnegie Hall, Lincoln Center (New York), Queen Elizabeth Hall (Londen), Cite de la Musique, Salle Pleyel (Parijs) en in Australie op het Melbourne International Arts Festival. Na het beluisteren van een recital schreef cellist Anner Bijlsma: “Joey Puglia is the best”. Joseph heeft verschillende prijzen gewonnen in het Vriendenkrans Concours in het Amsterdamse Concertgebouw en het Concorso Internazionale Andrea Postacchini in Italie, waar hij ook een prijs heeft gewonnen voor zijn uitvoering van Berio's Sequenza VIII for violin. Concerten van vorig jaar waren, onder meer, een uitvoering van de vioolconcert van Ligeti met Asko|Schoenberg o.l.v. Reinbert de Leeuw, Klas Torstensson's “Pocket-Size violin concerto” voor Radio 4, en recitals en kamermuziekconcerten door Nederland, Frankrijk, en Italie.

Als kamermuziekspeler heeft Joseph samengespeeld met Gordan Nikolic, Vera Beths, het Osiris Trio, het Brooklyn Rider Quartet. In het seizoen 2010/11 was hij lid van het Rubens Quartet. Hij heeft voor televisie en radio gespeeld in de VS, Nederland, Frankrijk, en Australie. Hij heeft ook kamermuziek opgenomen voor de labels Sony Classical en Hungaroton. Met Trio Dumas heeft Joseph in 2009 de Hongaarse Sandor Veress prijs gewonnen. Dit trio speelt regelmatig in Nederland, Duitsland, en Hongarije. Hij heeft op veel internationale festivals gespeeld, zoals IMS Prussia Cove (VK), Lucerne (Switzerland), Kneisel Hall (VS), Festival dei dui Mondi (Italy), Sacrum Profanum (Krakow), en de Tiberius Festival (Rumania). 

Joseph is een vervent pleitbezorger van hedendaagse muziek, en speelt als concertmeester bij het Asko|Schoenberg Ensemble. Hij heeft op het Lucerne Festival in Switzerland en het Klangspuren Festival in Oosterrijk gespeeld, waar hij werkte met Pierre Boulez en leden van het Ensemble Intercontemporain. Hij heeft veel wereldpremieres gegeven in Europa en de VS, en heeft ook met veel vooraanstande componisten samengewerkt, zoals John Adams, Peter Eotvos, Heinz Holliger, Oliver Knussen en Louis Andriessen.

Joseph is regelmatig als gast-concertmeester te horen bij diverse Nederlandse orkesten zoals het Radio Filharmonisch Orkest en het Noord Nederlands Orkest. Hij heeft ook als aanvoerder tweede viool gespeeld bij het Nederlands Kamerorkest en het Mahler Chamber Orchestra voor concerten in Wenen (Theater an der Wien) en Milan (La Scala).

Joseph werd in 1984 in New York City geboren, en begon op vierjarige leeftijd met viool spelen. In 1994 was hij toegelaten tot het Pre-College programma van Juilliard, waar hij studeerde bij Louise Behrend. In 2002 werd hij toegelaten tot Juilliards bachelorsprogramma met een zogenaamde full scholarship. Hier studeerde hij bij Robert en Nicholas Mann. In 2008 behaalde hij een Master of Music diploma van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij voor zijn eindexamen de hoogst mogelijke cijfers kreeg. Hij heeft ook coachings en masterclasses gevolgd bij Anner Bijlsma, Thomas Riebl, en leden van de Alban Berg, Hagen, Juilliard, en Guarneri strijkkwartetten.

Betrokken bij de studies