Studie-informatie

De masteropleiding Viool leidt je op tot Master of Music. Afgestudeerde masterstudenten spelen niet zelden een toonaangevende rol in de (inter)nationale beroepsuitoefening. Tijdens de tweejarige masteropleiding ontwikkel je je op het hoogste niveau. Je kan aan je master Viool beginnen nadat je je bachelor met goed of zeer goed resultaat hebt afgerond.

Tijdens de masteropleiding neem je deel aan orkestprojecten, kamermuziek, en projecten hedendaagse muziek. Het is een intensief traject, middenin de klassieke muziekpraktijk. Je volgt cross-overs (vakken die door andere faculteiten worden aangeboden) om je artistieke visie vanuit een bredere context te verdiepen.

Aan het Koninklijk Conservatorium zijn voor Master Viool studenten twee specialisaties mogelijk: de Orkest Master (een samenwerking met het Residentie Orkest) en de Ensemble Academie (een samenwerking met vijf professionele ensembles, waaronder onder andere Asko|Schönberg en New European Ensemble).

De afdeling Klassieke Muziek heeft een actieve rol in de actuele muziekcultuur. Als master leer je bij ons een eigen artistieke visie en signatuur te ontwikkelen die iets toevoegt aan de muziekpraktijk. Wij werken veel samen en werken elke dag hard aan een inspirerend studieklimaat waarin leren, creëren en musiceren elkaar continu versterken en waarin studenten en docenten het beste in elkaar naar boven halen.

Onderzoek
We vinden het belangrijk dat je je ontwikkelt tot een zelfstandig functionerend musicus die de voortdurend veranderende beroepspraktijk goed aankan. Daarom doe je tijdens de masteropleiding ook onderzoek naar een onderwerp naar keuze. Je wordt daarbij begeleid door een supervisor, je volgt een introductiecursus over het doen van (artistiek) onderzoek en een keuzevak in je eerste jaar. Je neemt deel aan een Master circle, een ‘peer-to-peer’ groep bestaande uit medestudenten en een circle leider. Aan het einde van je masteropleiding presenteer je de resultaten van je onderzoek. Bij de aanmelding tot de masteropleiding, stel je een studieplan (Master Plan) op, waarin je beschrijft hoe je je masteropleiding wilt invullen.

Professionele beroepsvoorbereiding
Ook de voorbereiding voor de professionele beroepspraktijk staat gedurende het gehele master curriculum centraal. Alleen een zeer goede speler of zanger zijn is niet voldoende voor een succesvolle beroepspraktijk. In de cursus Professional Integration and Project Management komen allerlei relevante zaken aan de orde die samenhangen met de beroepspraktijk. Na deze cursus krijg je individuele begeleiding bij het vormgeven en uitvoering van je eigen project in het tweede studiejaar.

Docenten

Specificaties

Taal

Engels

Lestijd

75min/ week

Duur

2 jaar

Graad

Master Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofd

Marlon Titre

Gerelateerde studies

Introductie Koninklijk Conservatorium

Neem een kijkje binnen bij het Koninklijk Conservatorium

“Playing new music allows me to discover more possibilities of my instrument but also I am learning a lot about myself and developing myself” – Daniele, student Klarinet

Ontdek het Koninklijk Conservatorium tijdens de jaarlijkse Open Dag