Liesbeth Ackermans

Docent Viool en Vakmethodiek Viool

De Nederlandse violiste Liesbeth Ackermans studeerde bij Coosje Wijzenbeek, Wiktor Liberman, Keiko Wataya en David Takeno. Zij studeerde cum laude af aan het Conservatorium Utrecht en de Guildhall School of usic and Drama in Londen. Gedurende haar muziekstudies was zij lid van het European Community Youth Orchestra.

Liesbeth was vier jaar lang violiste bij het London Symphony Orchestra, waarbij zij samenwerkte met topmusici en dirigenten. Zij trad met het LSO op in concert tours in Europa, de VS, Japan en het Midden-Oosten. Liesbeth treedt vaak op met Europese kamerorkesten, zoals het European Union Chamber Orchestra, Camerata Academica Salzburg, en de Salzburg Chamber Soloists.

Sinds haar terugkeer in Nederland is zij freelance violist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het Koninklijk Concertgebouw Orkest, de Radio Kamerphilharmonie en bij het Combattimento Consort in Amsterdam. Liebeth speelt geregeld kamermuziek.

Al tijdens haar studiejaren, had Liesbeth interesse in onderwijs. Van 2002 tot 2007 was zij verbonden aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen als docent viool en vioolmethodiek. Sinds 2008 werkt zij op het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar zij viool als bijvak geeft en sinds 2017 ook vioolmethodiek voor Jong KC. Sinds 2009 geeft zij vioolles aan de Academie Muzikaal Talent in Utrecht. Vele van haar voormalige studenten zijn een professionele carriere aangegaan als musicus en hebben succesvol deelgenomen aan competities. Liesbeth was gastdocent aan de muziekacademie in Sarajevo en  is al jarenlang docent bij het Peter de Grote Festival in Groningen.

Liesbeth's Master Onderzoek aan het Koninklijk Conservatorium - een praktijkgericht onderzoek over harmonisch bewustzijn door middel van vioolimprovisatie - is bekroond met de benaming 'excellent' door een internationaal commitee in juni 2017. In haar eigen uitvoeringspraktijk onderzoekt zij manieren improvisatie vaker een onderdeel van concertprogramma's te maken.