Afscheid Henk van der Meulen

18 april 2023

Afgelopen donderdag namen wij met muziek, dans en warme woorden afscheid van Henk van der Meulen als directeur van het Koninklijk Conservatorium. Henk heeft zijn kunstenaarschap en leiderschap 14 jaar lang ingezet voor het Koninklijk Conservatorium inclusief de dansopleiding, en vanuit de Hogeschool der Kunsten in Den Haag ook voor de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Hij heeft het muziekvakonderwijs internationaal en het onderwijs aan kunstenaars in het algemeen een grote dienst bewezen. Daar zijn wij hem dankbaar voor! 

Met optredens van leerlingen/studenten van alle leeftijden en afdelingen en op locaties verspreid door het gebouw werden zowel de studenten als het instituut KC in de schijnwerpers gezet. Van kinderkoor tot dans en docent muziek, van oude muziek tot jazz en nieuwe composities: er was van alles te zien en horen. Een van de hoogtepunten was ‘Melodies’, een compositie die Henk zelf schreef in 1989, vertolkt door 16 vocalisten onder leiding van dirigent Georgi Sztojanov. Maar er waren ook mooie woorden van onder andere opvolger Lies Colman, collega Martin Prchal, Sven Arne Tepl (directeur Residentie Orkest), Pierre Audi (algemeen directeur van het Festival d’Aix-en-Provence en artistiek leider van The Armory New York) en vele anderen die hem een warm hart toedragen.

Henk: “Mijn afscheid afgelopen donderdag was een prachtig samengesteld evenement. Veel dank daarvoor aan de organisatie. De algehele programmering, de hartverwarmende optredens en speeches maar zeker jullie/uw aanwezigheid maakten dit alles tot een voor mij indrukwekkende, bij tijd en wijle ontroerende en sowieso onvergetelijke gebeurtenis.”


Afscheidskado
Als afscheidscadeau gaven veel genodigden een bijdrage aan het Fund for Excellence of the Royal Conservatoire, dat beurzen en bijzondere projecten mogelijk maakt voor studenten van het Koninklijk Conservatorium. Ook bijdragen? Zie https://www.koncon.nl/steun-ons/word-donateur

Foto's: Alex Schröder