Elaine en Roos in de speelfilm Piece of My Heart

Met een studie aan het Koninklijk Conservatorium kun je overal terecht komen, merkte Elaine Meijerink afgelopen jaar. Ze reageerde op een berichtje van een castingsbureau en nu is ze de hoofdrolspeler in de nieuwe Nederlandse speelfilm Piece of My Heart die in het najaar van 2022 in première gaat.

De film vertelt het verhaal over de ultieme vriendschap tussen Irma en Olga en speelt zich af in de ambitieuze danswereld van het klassieke ballet, tegen de achtergrond van de losbandige jaren zeventig in Amsterdam. De andere hoofdrol wordt gespeeld door Roos Englebert. Ook zij studeerde bij Koninklijk Conservatorium Dans. Elaine vertelt over haar ervaringen.

Hoe is Piece of My Heart op je pad gekomen?
Ik was eigenlijk helemaal niet bezig met de filmwereld, dus het was best wel een gek moment toen ik van het castingsbureau een bericht via Instagram kreeg over de film. Ik weet nog dat ik eerst zelfs twijfelde of het wel echt was.

Vanaf het moment dat ik mailde dat ik geïnteresseerd was, verliep alles heel soepel. Eerst moest ik wat filmpjes opsturen waar ik in improviseerde, zodat ze me een beetje konden leren kennen. Ik werd al vrij snel tegenover Roos gezet in een casting, ik kende haar natuurlijk al van school, zij zat alleen 2 klassen hoger. We klikten meteen heel goed met elkaar en met de film.

Je komt vanuit de balletwereld en stapt nu de ‘filmwereld’ binnen, is dat wennen of zie je veel overeenkomsten?
Het was zeker wel even wennen. Ik had helemaal geen ervaring met acteren. Dus ik vond de casting doodeng en ik wist niet wat ik deed.
Gelukkig hebben we een heel rustig proces gehad naar de film toe. De castings waren in december vorig jaar en de draaiperiode was van juli tot eind september. In januari hoorde ik dat ik de rol kreeg en vanaf februari zijn we begonnen met dansrepetities met Igone de Jongh, maar ook met acteerlessen van Saskia Temmink. Daar hadden we best wel wat tijd voor. Voor mij was dat echt wel nodig, omdat ik heel erg moest wennen aan het idee van acteren. Ik moest alles een beetje loslaten. Met dans is er ook persoonlijke inbreng nodig maar op een heel ander niveau, met acteren ben je natuurlijk heel vrij, emoties moeten alle kanten op gaan. Dat was wel een schakeling voor mij.

Jij hebt een van de hoofdrollen en de andere hoofdrol is voor Roos Englebert die ook aan het KC gestudeerd heeft, hoe was het om samen te werken?
We kenden elkaar al. Dus dat was vanaf het begin al heel leuk en het werkte qua chemie goed. We vielen met zijn tweeën in een andere wereld. Het was fijn om in hetzelfde schuitje te zitten. Met zo’n film leer je elkaar ook nog wel beter kennen, dat is bijzonder. We hebben dit samen voor altijd als iets wat ons verbindt.

Welke vaardigheden die je tijdens je studie op het KC geleerd hebt kan je nu goed gebruiken?
Als je vanaf een heel jonge leeftijd al heel gedisciplineerd ergens mee bezig bent, denk ik dat je daardoor al heel serieus en gemotiveerd leert werken. En dat kon ik natuurlijk heel goed gebruiken voor de film. Je moet altijd klaar zijn en gereed zijn om weer te gaan. De draaiperiodes waren ook zo druk gepland, dat je niet anders kon dan gas geven. Het scheelde dat ik dat al gewend was.
Het serieus en geconcentreerd kunnen werken is dus iets wat me echt geholpen heeft. Maar natuurlijk ook alles wat ik voor het dansen heb gedaan.
Daarom hebben ze ons natuurlijk ook gekozen, omdat we geen acteurs zijn, maar dansers. Daardoor kunnen ze een heel realistisch beeld schetsen. Roos en ik konden daarom ook onze eigen inbreng hebben.

In dit artikel vertelt Elaine meer over zichzelf, haar studie aan de Dansvakopleiding en haar drijfveren.
In dit artikel vind je meer informatie over de film.

Foto: Bert Pot