KC verwelkomt twee nieuwe Koordirectie docenten

21 december 2023

De afdeling koordirectie van het Koninklijk Conservatorium begint het nieuwe jaar met frisse energie! Met trots stellen we de nieuwe docenten Koordirectie voor: László Nemes en Krista Audere. László en Krista zijn beiden internationaal vooraanstaande dirigenten met onderscheidende expertise in koor.

László Norbert Nemes staat wereldwijd bekend als een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van door Kodály geïnspireerde muziekeducatie.

Sinds het begin van zijn carrière bestaan het lesgeven en het dirigeren van koren harmonieus naast elkaar in zijn muzikale activiteiten.

Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag is hij hoofdvakdocent Koordirectie. Daarnaast maakt hij deel uit van het docententeam van de "Master Muziekeducatie volgens het Kodály Concept" en van het team voor de docentenopleiding "Muziek als Vak".

'Het is voor mij een groot genoegen om de kans te krijgen mijn ervaringen op het gebied van koordirectie en koor-muziekeducatie door te geven aan de jongere generaties. In mijn werk als docent wil ik zowel de nadruk leggen op de artistieke, vocale als pedagogische aspecten van koorzang, zowel in de context van kinder- en jeugdkoren als van volwassen koren.'
László Nemes

Krista Audere is een dirigent van Letse afkomst, nu gevestigd in Nederland. Op dit moment is ze dirigent van het VU-Kamerkoor, Kamerkoor Venus, en wordt ze regelmatig ingeschakeld als gastdirigent van het Nederlands Kamerkoor, het Nederlands Radiokoor en Cappella Amsterdam.

Vanaf 2025 wordt ze benoemd tot de allereerste gastdirigent van het Zweeds Radiokoor.

Vanaf 2024 is Krista aangesteld als hoofdvakdocent Koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Marjolein Niels, hoofd van de afdeling Zang, is verheugd met de komst van beide docenten: 'We zijn erg enthousiast over de aanstelling van twee belangrijke figuren uit de internationale koorwereld die samen het koordirectieprogramma van het KC een nieuwe fase in zullen brengen.'