Kateřina - "Iets nieuws proberen, een project starten, samenwerken met andere musici of afdelingen. Er zijn onbeperkte mogelijkheden"

13 december 2022

Kateřina Maňáková heeft onlangs haar Master Oude Muziek afgeronden en heeft alle mogelijkheden die het Koninklijk Conservatorium biedt benut. Ze is ambitieus, vastberaden en heeft een sterke ondernemingsgeest. In dit interview vertelt ze over haar ervaringen tot nu toe, de dingen die ze heeft geleerd, het vangnet dat ze voelt en de avonturen die ze als gevolg daarvan kan doen. Lees hieronder over haar ervaringen tijdens haar Master.

Mogelijkheden vinden wanneer er beperkingen zijn
Ik ben al mijn hele leven geïnteresseerd in oude muziek, maar thuis in Tsjechië waren er geen mogelijkheden om dat te studeren. “Ik moet een jaar of zes, zeven zijn geweest toen ik van een van de leraren klassieke gitaar te horen kreeg dat luitspelen geen goed idee was. Je kon het niet studeren en er zeker niet van leven.” Kateřina was vastbesloten hun ongelijk te bewijzen en haar passie na te jagen. “Een paar jaar later, tijdens mijn studie in Spanje, voelde ik me echt geïnspireerd door alle concerten en festivals rond Oude Muziek en begon ik de mogelijkheden te zien. Ik had het geluk dat ik deze passie kon bestuderen en delen met Karel Fleischlinger aan het Kroměříž Conservatorium in Tsjechië.” Daar kon ze zich verdiepen in de Oude Muziek. Tijdens haar bachelorstudie aan de Janáček Academy of Performing Arts in Brno nam ze deel aan een uitwisselingsprogramma, waardoor ze een jaar aan het Koninklijk Conservatorium kon studeren. "Dat opende mijn ogen, ik wist toen en daar dat ik terug wilde komen om hier mijn master te doen."

Kansen grijpen als ze zich voordoen
'Het Koninklijk Conservatorium heeft veel te bieden. Welk vakgebied je ook besluit te onderzoeken, het kan. Dat is ergens anders niet altijd het geval. “Mijn onderzoek draait om sacrale muziek in het 16e eeuwse Spanje (vihuela intabulaties). Hoewel de afdeling Oude Muziek vaak barok georiënteerd is, zijn er veel theoretisch onderbouwde vakken en is er veel kennis in huis om mijn ontwikkeling en onderzoek echt te helpen. De achtergrond van de docenten is zeker een reden waarom ik hier kan gedijen. Studeren bij Joachim Held en Mike Fentross was voor mij een grote motivatie om hier te willen studeren.”

De omvang van de afdeling Oude Muziek is opvallend groot en gevuld met expertise. “Ik moedig iedereen sterk aan om alle geboden hulp, adviezen en mogelijkheden te grijpen, want na je vertrek wordt het een stuk moeilijker om eraan te komen. Leg de verbindingen. Niet alleen met je medestudenten, maar ook met de docenten en met de musici buiten de school. Als continuo speler heb ik een heel sterk netwerk kunnen opbouwen, wat essentieel is voor elke muzikant. Daarvoor moet je ook een speler zijn waar anderen mee willen spelen. Iets wat ik probeer te worden. Ik kon aan veel schoolprojecten meedoen, maar de grootste ervaringen komen van projecten buiten de school. Ik heb de geweldige mogelijkheid gehad om deel uit te maken van grote orkesten en ensembles, zoals bijvoorbeeld het Europäisches Hanse-Ensemble, om door Europa te reizen en om ontzettend veel oude-muziekrepertoire te verkennen. Dus maak er het beste van gedurende de twee jaar dat je onder dit dak bent en duik erin!”

Kateřina vertelt hoe ze kan floreren in de wetenschap dat ze het Koninklijk Conservatorium heeft om op terug te vallen. "Voor mij betekent dat dat ik de vrijheid en de hulp heb om te ontdekken. Een vangnet, eigenlijk. Of dat nu iets nieuws proberen is, een project starten, samenwerken met andere musici of afdelingen. Er is hier onbeperkt advies beschikbaar.”

Ambitie
'De studenten hier zijn zeer ambitieus en geïnteresseerd in wat ze doen. Ondernemingszin en inspanningen worden hier sterk aangemoedigd. Weten waar je naartoe wilt, helpt. Natuurlijk kun je binnen je studie verschillende dingen verkennen, maar je haalt er meer uit als je al weet waar je naartoe wilt. Bij iedereen is de richting net iets anders en dat maakt het des te interessanter.'

Mentale gezondheid
Het hebben van zoveel ambitie brengt risico's met zich mee. Risico's die je in het begin misschien niet beseft. 24/7 willen studeren en je passie beoefenen en omringd worden door andere studenten die hetzelfde doen is geweldig, maar voor jezelf zorgen is cruciaal. “Voor je mentale en fysieke gezondheid zorgen is ongelooflijk belangrijk en het heeft me jaren gekost om dat te beseffen. Leren rusten is een van de meest uitdagende dingen tijdens mijn studie, want je wilt alleen maar meer weten en beter worden en de bronnen zijn eindeloos. De docenten kennen de valkuilen en de signalen waar we op moeten letten. Het doel is een lange, gezonde en gepassioneerde carrière. Dat betekent voor jezelf zorgen en soms hulp vragen. Er is altijd iemand om mee te praten als dat nodig is en er zijn ook lessen die de school proactief aanmoedigt, zoals yoga en Alexandertechniek. Vooral dat laatste heb ik als ongelooflijk nuttig ervaren.”

Kennis doorgeven
“Het zal erg moeilijk zijn om te vertrekken, dus het is soms lastig om na te denken over mijn toekomst. Maar ik heb wel een paar ideeën. Thuis, in Tsjechië, zijn de afdelingen voor Oude Muziek erg klein en in een vroeg ontwikkelingsstadium. Ik zou graag wat ik hier heb geleerd willen gebruiken om daar les te geven en misschien een samenwerking of programma op te zetten. Gedurende mijn tijd hier heb ik geleerd dat als je iets wilt, je actie moet ondernemen. En dat de kleine dingen bij elkaar opgeteld een groot verschil maken.”

Geïnteresseerd? Lees op onze 'Apply now' pagina's meer over het Koninklijk Conservatorium.