Konrad Boehmer op Forteiland Pampus

19 augustus 2022

Van 6 tot 11 september staat Forteiland Pampus in het teken van componist, muziekcriticus en oud-docent van het Koninklijk Conservatorium Konrad Boehmer.
Tijdens BimBamBoehmerBoem! pakt kunstenaarscollectief 7090 de erfenis van Konrad Boehmer ter hand, tilt deze uit haar context en geeft haar een nieuwe plek in de eenentwintigste eeuw.

Konrad Boehmer (1941–2014) kwam in 1966 naar Nederland op uitnodiging van het Instituut voor Sonologie (toen nog Studio voor Elektronische Muziek van de Rijksuniversiteit Utrecht genaamd) om daar een elektronisch werk te componeren. Het resultaat was Aspekt, dat nog steeds internationaal geldt als een klassieker.
In 1972 begon Konrad muziektheorielessen te geven aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Nadat het Instituut voor Sonologie in 1986 verhuisde naar het Koninklijk Conservatorium werd hij ook daar actief als docent. In 1994 nam hij de leiding over van Stan Tempelaars en hij bleef hoofd van de afdeling tot aan zijn pensionering in 2006.

Konrad was zeer geliefd bij de studenten. Tegelijkertijd kon hij – terecht of onterecht – zeer kritisch zijn over de gang van zaken op het conservatorium, hetgeen meerdere keren tot conflicten heeft geleid met de directie en collega's. Zo weidde hij bijvoorbeeld in 1982 een radioprogramma aan Stockhausen, juist terwijl deze componist vijf weken te gast was op het conservatorium, waarin hij de vloer aanveegde met Stockhausens "privégodsdienst" en "kinderachtige ideologie", maar hem tegelijkertijd "een van de meest originele componisten en muziekdenkers uit de hele nieuwe muziekgeschiedenis" noemde.

De door hem opgezette Konrad Boehmer Stichting is actief geworden na Konrads onverwachte overlijden in 2014. De voornaamste taak van de stichting is het beheer en de ontsluiting van Konrads enorme archief, dat naast composities bestaat uit een grote hoeveelheid artikelen en correspondentie. Verder heeft de stichting ten doel de beoefening en bestudering van stromingen binnen de moderne muziek te bevorderen waarvan het vernieuwende karakter nog geen maatschappelijk draagvlak heeft. Het Koninklijk Conservatorium heeft jaarlijks een Konrad Boehmer Visiting Professorship dat door de stichting wordt gefinancierd. Hierdoor zijn o.a. Trevor Wishart, Nic Collins, Horacio Vaggione, Cathy van Eck, Peter Ablinger en Veniero Rizzardi te gast geweest op het Koninklijk Conservatorium.

Nu heeft de Stichting kunstenaarscollectief 7090 opdracht gegeven om BimBamBoehmerBoem te ontwikkelen.
Van dinsdag 6 tot en met zaterdag 10 september schalt er muziek door de gangen, druipen er teksten van de muren en vullen kunst en kitsch uit Konrad Boehmers privécollectie het fort van Pampus.
Op zondag 11 september sluit 7090 explosief af met vier performances.

Kijk hier voor meer informatie en tickets.

Foto van Konrad Boehmer © Pieter Boersma