Petra - "Onderzoek en artistieke ambitie worden hier aangemoedigd"

12 januari 2023

Petra Cini heeft zich als componist en pianist altijd aangetrokken gevoeld tot het verkennen van nieuwe muzikale mogelijkheden. Na het afronden van haar masterstudie klassieke piano in Italië, besloot ze een masterstudie compositie te volgen aan het Koninklijk Conservatorium. Petra heeft ze een Excellentiebeurs van het Fund for Excellence ontvangen.

"Ik begon piano te spelen toen ik vijf was en schreef als kind altijd al muziek", herinnert Petra zich. "Ik kwam niet uit een muzikale familie, maar ik werd blootgesteld aan veel verschillende genres. Toen, rond mijn 14e, besefte ik dat ik concertpianiste wilde worden. Nadat ik mijn studie piano had afgerond, wist dat ik wilde componeren."

Hoewel Petra aanvankelijk compositie studeerde in Florence, vond ze dat de traditionele benadering van het programma beter bij haar paste. Daarom besloot ze een pauze in te lassen en een paar jaar zelfstandig te studeren. Toen hoorde ze over de vooruitstrevende en open aanpak van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Onderzoek en artistieke ambitie
"Ik hoorde over de projecten en middelen die het conservatorium aanbood en wist dat dit de plek voor mij was," zegt Petra. "Het biedt een omgeving waar onderzoek en artistieke ambitie sterk worden aangemoedigd. Als je weet hoe je je wilt ontwikkelen, biedt het conservatorium de middelen en flexibiliteit om de opleiding zo vorm te geven dat je ambities tot bloei kunnen komen. Als je iets wilt doen en denkt dat het belangrijk is voor je ontwikkeling, is de kans groot dat het conservatorium naar je luistert en je helpt een manier te vinden om het te doen."

Interdepartementale projecten
Op het conservatorium heeft Petra met verschillende docenten gewerkt, elk met een unieke kijk op muziek. Ze gelooft dat dit haar heeft geholpen haar eigen muzikale identiteit te ontwikkelen. Petra neemt ook deel aan een project waarin studenten van de afdelingen compositie en harp samenwerken aan een stuk voor harp en strijkkwartet, dat tijdens het Spring Festival zal worden uitgevoerd door studenten van de klassieke afdeling. Naast deze interdepartementale projecten heeft Petra ook de kans gehad om met professionele ensembles te werken. Vorig jaar had ze het geluk een stuk te mogen schrijven voor het Klang ensemble.

"Het is erg belangrijk om als freelancer je weg te vinden in dit vakgebied," zegt Petra. "Ik wil me vrij voelen in mijn intellectuele en artistieke werk, dus ik probeer een balans te vinden tussen die vrijheid en het lesgeven, wat ik leuk vind, en het werken aan projecten die me uitdagen."

Wiskunde en muziek
Een van de dingen die Petra's werk onderscheidt is haar interesse in het integreren van wiskunde en muziek. Ze richt zich momenteel op het ontwikkelen van muzikale representaties van wiskundige groepen.

"Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in wiskunde, en ik denk dat het een fascinerende manier is om muziek te benaderen," zegt Petra. "Muziek en wiskunde zijn op veel manieren met elkaar verbonden, en ik vind het spannend om die verbinding te onderzoeken. Het is ook een manier om iets compleet nieuws en unieks te creëren."

Een ondersteunende en dynamische gemeenschap van kunstenaars
Ondanks de vele uitdagingen die het kunstenaarschap met zich meebrengt, waardeert Petra de steun en middelen die het Conservatorium biedt. "Het conservatorium is zich ervan bewust dat kunstenaarschap stressvol kan zijn, dus bieden ze de mogelijkheid om met een studentendecaan te praten en hulp te krijgen als dingen overweldigend worden."

Terwijl ze haar vaardigheden blijft ontwikkelen en als artiest blijft groeien, is Petra dankbaar voor de kansen en ervaringen die het Koninklijk Conservatorium in Den Haag haar biedt.

"Het conservatorium is een zeer open, veilige en respectvolle omgeving," zegt Petra. "Het is een plek waar je kunt experimenteren en je kijk op muziek kunt verkennen en verbreden. De organisatie van concerten en projecten stimuleert ook de samenwerking en interactie tussen studenten van verschillende afdelingen, wat geweldig is. Ik ben dankbaar dat ik deel uitmaak van zo'n ondersteunende en dynamische gemeenschap van kunstenaars."

Terwijl Petra haar studie afstemt op haar ambities, wil ze met haar muziek iets unieks en betekenisvols creëren. "Componeren is een zeer persoonlijke activiteit, en ik denk dat het daarom zo lonend is," zegt Petra. "Ik hou ervan om mezelf uit te drukken via mijn werk en iets te creëren dat nog nooit eerder bestond. Dat is wat me drijft als artiest en motiveert me om door te gaan met het verkennen en uitbreiden van mijn vak."

Geïnteresseerd? Lees op onze 'Apply now' pagina's meer over het Koninklijk Conservatorium.