Start van Young Talent Project 2020

In september is de achtste editie van Young Talent Project van start gegaan: een uniek talentontwikkelingsproject van Nederlands Dans Theater (NDT) en Koninklijk Conservatorium waarin studenten van de Dansvakopleiding kennismaken met de werkwijze van NDT. De jonge studenten komen in aanraking met uitdagende, artistieke werkprocessen om hun eigen vaardigheden, kennis en repertoire te ontwikkelen.

Gedurende twee maanden wordt er bestaand NDT-repertoire ingestudeerd, een fragment uit Cacti dat Alexander Ekman in 2010 voor NDT 2 creëerde en een fragment uit het NDT 1-ballet The Second Person (2007) van Crystal Pite. Daarnaast werken de studenten aan een nieuwe creatie met choreograaf en voormalig NDT-danser Marne van Opstal.

Deze editie creëren de jonge dansstudenten voor het eerst ook eigen werk onder begeleiding van coaches die aan NDT verbonden zijn. Dit zijn oud NDT 2-danser Ève-Marie Dalcourt en voormalig NDT-dansers en huidig choreografen Spencer Dickhaus en Lukas Timulak. De coaches bieden tools voor improvisatie en compositie, waarmee de studenten leren onderzoeken, experimenteren en reflecteren. Dit nieuwe traject is opgezet om de creativiteit van de studenten te stimuleren door hun creatieve en reflectieve vermogens aan te spreken.

Young Talent Project wordt afgesloten met vier voorstellingen in november in het Lucent Danstheater, het huis van NDT. De studenten vertonen het NDT-repertoire dat zij hebben aangeleerd, de nieuwe creatie van Marne van Opstal en ook hun eigen werk krijgt een plek in deze voorstellingen.

Foto: Sacha Grootjans