Welkom bij de aanmeldprocedure van je studie aan het Koninklijk Conservatorium. Hieronder worden alle stappen van het aanmeldproces uitgelegd en het enige dat je hoeft te doen, is ze in deze volgorde te doorlopen.

Als je op het kruisje klikt, krijg je meer informatie te zien. Als eerste verlaat je onze website om naar Studielink te gaan. Vanuit Studielink ontvang je een email met een link naar Osiris Aanmeld, een onderdeel van ons Studentenadministratiesysteem. Op die pagina upload je alle gevraagde documentatie. Mocht je gedurende het proces vragen hebben, neem dan contact op de studentenadministratie.

Bekijk ook de algemene toelatingseisen, deze zijn van toepassing op alle aanmeldingen.

De deadline voor het uploaden van de documenten is 29 februari 2020.

Studielink is het online inschrijfsysteem voor het Nederlands hoger onderwijs. Wanneer je je aanmeldt, ben je ook automatisch aangemeld bij DUO, Dienst Uitvoerend Onderwijs, die bijvoorbeeld de studiefinanciering voor studenten regelt.

  • Ben je een Nederlandse student, dan moet je inloggen met je DigiD. Heb je die nog niet, vraag deze dan aan bij www.digid.nl. Het kan enkele dagen duren voordat je de inlogcodes ontvangt.
  • Ben je een buitenlandse student, log dan in met een gebruikersnaam en wachtwoord die je in Studielink zelf kunt aanmaken.
  • Meld je aan voor de studierichting van jouw keuze onder Koninklijke Academie/Koninklijk Conservatorium Den Haag. Volg alle stappen zorgvuldig en bevestig je aanmelding. Gedetailleerde instructies vind je op de website van Studielink.

Naar Studielink

Verzamel eerst alle benodigde documenten die je nodig hebt voor je toelatingsexamen.

  1. Portfolio (PDF met links naar werk)
  2. Curriculum Vitae

Om toegelaten te worden tot de bachelor Sonologie dien je in het bezit te zijn van een HAVO of VWO diploma met wiskunde of een vergelijkbaar diploma uit het buitenland. Je moet je affiniteit met het vakgebied Sonologie kunnen aantonen door middel van het laten zien/horen van composities, klankvoorbeelden, programmeerwerkzaamheden etc.

Tijdens je toelatingsexamen heb je een gesprek met een commissie, maak je een wiskundetest (link voorbeeld wiskundetest) en een leg je een luistertest af. Het interview vindt plaats in een goed uitgeruste studio met een multi-channel geluidssysteem en een video projector. Er is een mogelijkheid om je eigen computerprogramma’s te presenteren ( bijvoorbeeld geschreven in MAX of SuperCollider) of door het geven van een kort muziekpresentatie.

Deze luistertest is anders dan een standard solfègetest. Het bevat geluidsvoorbeelden, voornamelijk uit de praktijk van de elektroakoestische muziek, met vragen die je moet beantwoorden. Het is niet mogelijk je voor te bereiden op deze test.

Op basis van de door jou ingevulde gegevens en antwoorden, geüploade documenten en beeld- en geluidsopname wordt bepaald of je toelatingsexamen mag doen. Je krijgt uiterlijk 1 april 2020 van de Studentenadministratie per e-mail te horen of je wordt uitgenodigd voor een toelatingsexamen.

De meeste toelatingen vinden plaats in de zogenoemde toelatingsweek in april.

De toelatingsweek is in april (check hier de data). In de weken na je toelatingsexamen krijg je te horen of je toelaatbaar bent, of dat je bent afgewezen.

Toelaatbaar betekent dat je niveau voldoende hoog is om toegelaten te kunnen worden, maar dat nog niet zeker is of je daadwerkelijk zal worden toegelaten (bijvoorbeeld of er voldoende plek is in de opleiding).

Alleen als je hebt gehoord dat je bent ‘Toegelaten’, ben je zeker dat je in september van het volgende collegejaar kunt beginnen met studeren bij het Koninklijk Conservatorium.

Update 24 April 2020 - online test


Door de COVID-19 uitbraak zijn de meeste taalscholen gesloten en de examens geannuleerd. ETS biedt een TOEFL IBT Special Home Edition testaan. Deze test is wereldwijd beschikbaar, met uitzondering van China en Iran. De test is beschikbaar tot 30 juni 2020. De scores zijn twee jaar geldig en moeten geldig zijn op 1 september 2020.

Certificaten van de institutionele TOEFL test, de TOEFL-ITP test of andere taaltoetsen worden niet geaccepteerd.

Als je bent toegelaten, dan moet je zorgen dat alle benodigde documenten zijn ingeleverd.
Het bewijs van je Engelse taalniveau (zie stap Engelse taalniveau) moet je vóór 1 september inleveren.

Wanneer je bent toegelaten ontvang je informatie via e-mail en Studielink over het betalen van het collegegeld.

Pas wanneer je aan alle inschrijfverplichtingen hebt voldaan, word je ingeschreven als student. Zorg er dus voor dat je alle gevraagde documenten voor 1 september 2020 hebt aangeleverd.

Meer informatie over de tarieven en informatie rond betaling.

We wensen je veel succes met je aanmelding.