Studie-informatie

“Schoonheid begint waar wetenschap en kunst samenwerken.”  -Edgard Varèse

Sonologie is het experimentele veld waarin elektroakoestische muziek, digitale muziek en geluidskunst thuis zijn. Het zijn pioniers als Dick Raaijmakers (die aan het Koninklijk Conservatorium studeerde), Steve Reich en Edgard Varèse aan wie we het tijdperk van de elektronische muziek te danken hebben: klankcomponisten met een onderzoekende geest die buiten de bestaande kaders durven gaan. Bij composities voor instrumentele muziek zijn klanken en geluid de bestaande bouwstenen. Bij sonologie ontwerpen en componeren we het geluid zelf. Dit kan digitaal, vanuit fysieke geluidsprocessen, op basis van perceptie, maar ook vanuit een zuiver compositorisch plan. 


Met de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van (computer)technologie en elektronica, nemen ook de nieuwe mogelijkheden voor muziek en compositie toe. Sonologen onderzoeken deze mogelijkheden en voegen nieuwe elementen aan het muzikale domein toe. We zijn niet gebonden aan conventies en stilistische dogma’s, maar verleggen de grenzen van het genre. Een relevante positie dus, en niet meer weg te denken uit de wereld van nieuwe muziek.

Sonologie is een scheppende afdeling en werkt regelmatig samen met Groupe de Recherches Musicales (GRM) in Parijs, het Nederlands Muziek Instituut (NMI), de Studio for Elektro-Instrumental Music (STEIM) in Amsterdam, Studio LOOS (Den Haag), de Technische Universität Berlin en The Game of Life Foundation (Den Haag).

Tijdens je vierjarige, volledig Engelstalige bachelor Sonologie komen alle technische aspecten van de elektroakoestische muziek aan bod, evenals de artistieke context waarin deze technieken worden toegepast. Daaronder vallen studio compositie, het schrijven en werken met computerapplicaties, geluidsonderzoek, de relatie tussen geluid en ruimte, digitale signalen, algoritmische compositie, de theorie van elektronische muziek, live composities, improvisatie, geluidskunst. Je hebt de beschikking over vijf studio’s met state of the art geluidsapparatuur. In één studie hebben we een Wave Field Synthesis system voor ruimtelijke geluidsprojecties. De concertzalen van het conservatorium worden veelvuldig gebruikt voor concertpresentaties door studenten, faculteitsleden, gastartiesten en het Sonology Electroacoustic Ensemble. 

Naast de groepslessen is er veel ruimte voor individuele projecten. Die ruimte neemt in de loop van je bachelor steeds meer toe. Met deze projecten kun je je richten op technische of artistieke onderwerpen. We organiseren regelmatig concerten in de concertzaal van het conservatorium. Daar kun je je projecten presenteren aan publiek. Met een voltooide bachelor Sonologie ben je een onafhankelijke muzikale artiest, of op een andere manier actief in het veld van multimedia, sound design, live elektronische muziek, geluidsbewerking en educatie.

Docenten

Specificaties

Taal

Engels

Duur

4 jaar

Graad

Bachelor Muziek in Sonologie

Collegegeld

Afdelingshoofd

Kees Tazelaar

Gerelateerde studies

Introductie Koninklijk Conservatorium