Fernando Riscado Cordas

Docent Klassieke Muziek Gitaar, Historische ontwikkeling Gitaar en Luit

Fernando Riscado Cordas -Gitaar

Fernando Riscado Cordas (Den Haag, 1975) is een toonaangevende, hedendaagse gitarist. Hij wordt met name geprezen om zijn virtuositeit, lyriek en historisch besef; dit laatste ondersteund door zijn uitgebreide kennis van het 19e eeuwse gitaarrepertoire.

Fernando Cordas concerteerde als solist en in ensembleverband in verschillende Europese landen en maakte deel uit van het wereldvermaarde ‘Trio de Cologne’, met Laura Young en Zoran Dukic. Cordas werkte samen met verschillende gerespecteerde musici en componisten, zoals wijlen Luciano Berio en György Kurtág. Hij concerteerde met orkest onder de baton van dirigenten als Michel Tabachnik, Stefan Asbury, Eduardo Portal, Marcello Bufalini en Reinbert de Leeuw.

Cordas studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, alwaar hij in 2003 cum laude, en met twee onderscheidingen zijn Mastertitel behaalde. Tijdens zijn studie was Cordas actief op verschillende muziekfestivals en volgde masterclasses bij een keur aan gerenommeerde gitaristen waaronder David Russel, Hubert Käppel, Carlo Marchione, Sergio Assad, Roland Dyens en David Starobin.

In 1999 kreeg Cordas van het Prins Bernhard Cultuurfonds een beurs toegekend om een concertgitaar te laten bouwen door luthier Nicolaas van der Waals.

Door de mogelijkheid gitaarlegende Pepe Romero te mogen vervangen in een uitvoering van Joaquin Rodrigo's Concierto de Aranjuez, kreeg Cordas naderhand de kans om met verschillende orkesten dit concerto uit te voeren, waaronder het Orchestre Philharmonique de Strasbourg en het Noord Nederlands Orkest. Met laatst genoemd orkest soleerde Cordas op Bevrijdingsdag 2012 in een live tv-uitzending van hetzelfde gitaarconcert.

Cordas’ doorlopende onderzoek naar de rol van de gitaar in de 19e eeuw – zowel door archiefonderzoek te doen, als door arrangementen te maken van werken van 19e eeuwse componisten – resulteerde in enkele prachtige projecten. Cordas streeft ernaar om het solo en ensemble repertoire voor gitaar te vergroten en te verdiepen. Het meest recente resultaat is de dubbel CD ‘The Poetic Guitar’ met werken van Franz Schubert, Robert Schumann en Karel Craeijvanger.

Met gitarist Izhar Elias vormt Cordas sinds 2005 Duo Elias-Cordas en speelt daarmee elk seizoen voor goed gevulde zalen in binnen en buitenland. Met klarinettist Roeland Hendrikx wordt Roeland regelmatig uitgenodigd in verschillende kamermuziek series in België en Nederland.

Sinds 2014 is Fernando Cordas als docent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij zich met name toelegt op de ontwikkeling van jong talent en de geschiedenis van het instrument.

www.fernandocordas.com