Martin Ansink

Docent Slagwerk en Vakmethodiek

Martin Ansink is hoofdvakdocent slagwerk van JongKC en leidt het Jong KC slagwerkensemble. Het ontdekken van je eigen muzikale ‘stem’ en die over kunnen brengen aan je publiek staat voorop tijdens zijn lessen. Naast het aanleren van een uitstekende techniek, laat hij leerlingen ook goed luisteren hun eigen spel. Hij vindt het belangrijk dat leerlingen zo vroeg mogelijk goed les krijgen. Hoe eerder leerlingen goed les krijgen, des te sneller gaan zij beter spelen en wordt het speelplezier vergroot. Om die reden geeft Martin ook het vak educatieve vaardigheden aan de HBO slagwerkstudenten op het Koninklijk Conservatorium, om ze voor te bereiden op het lesgeven.

Op 11 jarige leeftijd is Martin begonnen bij de drumband en het jeugdorkest van Wilhelmina Glanerbrug. Helaas was er in zijn omgeving geen School voor Jong Talent, maar via les op de muziekschool, het spelen bij een drumband, een slagwerk ensemble, twee harmonie orkesten en Jeugd Orkest Nederland is hij slagwerk gaan studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Al tijdens zijn studie was hij een veelgevraagde remplaçant bij diverse orkesten en ensembles in Nederland. Na zijn eindexamen werd hij ook vaste speler in Slagwerk Den Haag. Een ensemble dat gespecialiseerd is in het spelen van de grote slagwerkstukken maar ook samenwerkt met de makers van nu om het slagwerk en het slagwerkrepertoire verder te ontwikkelen.

In 2005 werd Martin aangenomen als plaatsvervangend aanvoerder slagwerk bij het Residentie Orkest in Den Haag. Inmiddels is hij aanvoerder pauken en slagwerk en speelt daarnaast het mooie symfonische repertoire ook diverse cross-over programma’s met artiesten uit andere disciplines. Als ‘musicus in de klas’ gaat Martin vaak naar basis- en middelbare scholen. Met deze leerlingen bereidt hij projecten voor zoals het Meespeelconcert of het Dirigeerproject waardoor de leerlingen kennis maken met muziek en het orkest.