Trevor Grahl

Hoofdvakdocent Compositie

Bio

Trevor Grahl (1984) is afkomstig uit het stadje Rankin, Ontario. Zijn muzikale opleiding begon aan de McGill University waar hij compositie studeerde bij John Rea, Brian Cherney en Jean Lesage, elektronische muziek bij Sean Ferguson, en piano bij Tom Plaunt. Hij deed zijn Masters aan de University of California at San Diego, waar hij compositie studeerde bij Roger Reynolds, Philippe Manoury, Chinary Ung en Rand Stieger. Met een beurs van de Canada Council for the Arts volgde hij aanvullende lessen aan het Conservatorium van Amsterdam bij Richard Ayres.

Trevors muziek kenmerkt zich door gelaagde verwijzingen, en de klank van andere muziek is een wezenlijke factor van zijn composities. Zijn werk is uitgevoerd door groepen in Noord-Amerika, Europa en China en door solisten waaronder trombonist Jörgen van Rijen en de organisten Hans-Ola Ericsson en Olivier Latry, en is tot klinken gebracht op tal van festivals waaronder het Huddersfield Contemporary Music Festival, de Gaudeamus Muziekweek, en Gaudeamus Montréal. Zijn dubbelconcert Lightweight (gebaseerd op Milan Kundera’s roman De ondraaglijke lichtheid van het bestaan), geschreven voor Asko|Schönberg en de cellisten Sebastiaan van Halsema en Lidy Blijdorp en in première gebracht tijdens de Cello Biënnale Amsterdam in oktober 2022, werd door de Volkskrant geprezen om zijn dramaturgie, het prachtige gebruik van de solisten en een gevoel van ‘vrolijke verwondering’. Het voor Quatuor Bozzini en Les Boréades de Montréal geschreven Ephemerides, geïnspireerd op Johannes Keplers Harmonice Mundi en bedoeld om samen met John Dowlands Lachrimae Pavans te worden geprogrammeerd, werd geprezen om zijn gedurfde inventiviteit en de samenhang met het werk van Dowland. Een recente samenwerking met bariton Thomas Hampson en Klangforum Wien waarin liederen van Gustav Mahler en Charles Ives met nieuwe ogen bekeken worden leidde tot uitvoeringen in Wenen en Japan en een vijfsterrenbespreking in de Wiener Zeitung.

Trevor is een onvermoeibaar pleitbezorger van het (hyper)orgel, en heeft in zijn hoedanigheid van artistiek assistent bij Orgelpark te Amsterdam tal van componisten en makers wegwijs gemaakt in de eindeloze creatieve mogelijkheden ervan. Trevor woont in Amsterdam en doceert compositie aan het Koninklijk Conservatorium.