Compositie is een zeer intensieve opleiding met een sterke teamgeest en grote onderlinge loyaliteit onder studenten en docenten. Veel componisten die in Den Haag de opleiding Compositie volgden zijn wereldwijd geroemd; hun werk wordt uitgevoerd door befaamde Nederlandse en internationale ensembles, operahuizen, gerenommeerde muziekfestivals en podia. Deze afdeling, ooit de thuisbasis voor de revolutionaire ‘Haagse School’, is gericht op het ontwikkelen van creativiteit en veelzijdigheid, het verrichten van onderzoek en het vinden van een eigen identiteit als componist.

Tijdens de opleiding ontwikkel je je eigen actuele muziekpraktijk, en werk je samen met uitvoerende musici aan de uitvoering van eigen werk. We besteden veel aandacht aan de samenwerking met makers uit andere disciplines, improvisatie en het gebruik en ontwikkeling van (live) elektronica. Je kan je verdiepen in het maken van muziektheater en interdisciplinaire kunstvormen. Dit gebeurt vooral in samenwerking met muziektheaterwerkplaatsen, kunstacademies en verschillende muziekensembles.

Portfoliobeheer is een onderdeel van je opleiding. Zo bouw je een goed overzicht op van je eigen concertregistraties, programma’s en recensies en diverse andere persoonlijke activiteiten gedurende je studie Compositie.

Naast een gedegen theoretische basis is er veel praktijkwerk: je neemt deel aan een grote hoeveelheid binnen- en buitenschoolse projecten.

Aan het einde van het vierde jaar presenteer je je compositorische productie van de afgelopen studiejaren. De opleiding en het werkveld zijn nauw verweven door samenwerking met ensembles als New European Ensemble, Modelo62, Slagwerk Den Haag, Asko|Schönberg, Nieuw Ensemble, Residentie Orkest, Ensemble Klang, Kluster 5 en met podia als het Korzo theater, Studio LOOS, Gaudeamus en Het Nutshuis.

Als student van het conservatorium kun je ook kiezen voor een minorstudie Compositie. Hiervoor moet je een toelatingsexamen doen. Deze studie duurt drie jaar. Je volgt een tweewekelijkse groepsles compositie (groep van 5 studenten) en het wekelijkse Studium Generale. Je kan je curriculum uitbreiden met een keuze van andere groepslessen. Het minorexamen volgt in grote lijnen de beoordelingswijze van het bachelorexamen. Het niveau waarop je beoordeeld wordt is bij een minor lager dan bij de bachelor.


Specificaties

Taal

Engels

Duur

4 jaar

Graad

Bachelor Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofden

Yannis Kyriakides - Voorzitter & Communicatie
Erika Bordon - Coördinator & Financiën
Peter Adriaansz - Curriculum en examens
Mayke Nas - Projecten & Samenwerkingen
Trevor Grahl - Studentenwelzijn & Quality Culture