Compositie is een zeer intensieve opleiding met een sterke teamgeest en een grote onderlinge loyaliteit onder studenten en docenten. De compositieafdeling, ooit de thuisbasis voor de revolutionaire ‘Haagse School’, stimuleert studenten in hun creativiteit en veelzijdigheid en helpt ze om een eigen identiteit als componist te ontwikkelen. Veel componisten die in Den Haag de opleiding compositie volgden zijn wereldwijd geroemd; hun werk wordt uitgevoerd door befaamde musici en op gerenommeerde muziekfestivals en podia over de hele wereld.

In de tweejarige masteropleiding werk je vaak aan grotere, langlopende composities die aansluiten bij je artistieke onderzoeksinteresses. Je doet een eigen onderzoek doen en schrijft een scriptie over een onderwerp naar keuze. Het onderwerp wordt ontwikkeld in samenwerking met een begeleider, na een introductiecursus (artistiek) onderzoek.

Praktijkervaring en samenwerking met toporkesten en ensembles tijdens de opleiding

Praktijkervaring vormt de kern van onze opleiding. Je neemt deel aan een grote hoeveelheid binnen- en buitenschoolse concerten. Naast het faciliteren van samenwerkingen met medestudenten heeft de opleiding ook nauwe banden met professionele muziekgezelschappen als het Residentie Orkest, New European Ensemble, HIIIT (voorheen Slagwerk Den Haag), Asko|Schönberg, Ensemble Klang, Calefax, Kluster5 en met podia en festivals als zoals het Korzo Theater, Festival Dag in de Branding, November Music, Gaudeamus, Musica Sacra en het Opera Forward Festival.

Master Project

Het Master Muziek programma bied je de unieke mogelijkheid om een Master Project te ontwikkelen dat gericht is op je eigen toekomst. Het Master Project omvat de drie domeinen van ons master curriculum: artistic development, research en professional integration. Als onderdeel van het curriculum krijg je individuele lessen en groepslessen in je hoofdvak ter ondersteuning van je artistieke ontwikkeling, zal je onderzoek doen in een onderwerp naar keuze, en zal je je eigen professionele integratie activiteit ontwerpen en initiëren. Al deze elementen en activiteiten komen samen in het Master Project. Om je Master Project succesvol te ontwikkelen krijg je begeleiding en ondersteuning van je hoofdvakdocent, onderzoek begeleider en professionele integratie coach. Ook word je lid van een peer group, waarin je het project kan bespreken. Het ontwerpen van je eigen Master Project geeft je tijdens je studie de mogelijkheid om je toekomstige carrière te overwegen en te experimenteren met je eigen beroepspraktijk. Het is belangrijk dat je bij het creëren van je Master Project rekening houdt met hoe je project het vinden van een plek in de beroepspraktijk na afloop van je studie zal bevorderen. Omdat we samenwerking willen stimuleren, is het mogelijk het Master Project samen met andere studenten te doen. Voor meer informatie, zie de Master Project Guidelines onderaan deze pagina.

Onderwijsfilosofie

De onderwijsfilosofie van de Master Muziek van het Koninklijk Conservatorium is te zorgen voor de ontwikkeling van zowel je individuele artistieke visie en persoonlijke groei, als je onderzoekende houding, ondernemerschap en onafhankelijkheid. Tegelijkertijd wordt je culturele horizon verbreed, terwijl je ook je instrumentale en technische vaardigheden ontwikkelt op een kwalitatief hoog niveau. We willen dat onze alumni excellente performers en componisten zijn, maar ook professionals die kunnen reflecteren over hun rol in de maatschappij, en die kunnen samenwerken en omgaan met de complexe werkelijkheid van de wereld van de beroepsmusicus, nu en in de toekomst.

Gastcomponisten

De compositieafdeling nodigt regelmatig prominente componisten uit voor lessen, lezingen, workshops en concerten. In de afgelopen jaren waren dat onder andere Oscar Bettison, Jürg Frey, Michael Pisaro-Liu en Hans Abrahamsen. Grote namen uit het verleden zijn bijvoorbeeld John Cage, Karlheinz Stockhausen, György Kurtág, György Ligeti en Olivier Messiaen.

Louis Andriessen Studio

Sinds september 2024 is er in het conservatorium een werkruimte beschikbaar voor studenten met daarin het archief van voormalig docent Louis Andriessen. Hierin staan behalve zijn partituren ook de vleugel en tafel waaraan deze partituren zijn geschreven.

Alumni

Deze getalenteerde componisten die tegenwoordig zowel nationaal als internationaal actief zijn, begonnen hun carrière aan de compositieafdeling van het Koninklijk Conservatorium. In de afgelopen jaren waren dat onder andere: Michel van der Aa, Cassandra Miller, Yannis Kyriakides, Missy Mazzoli, Richard Ayres, Calliope Tsoupaki, Kate Moore, Genevieve Murphy, Damien Ricketson, Mikołaj Laskowski en Maya Verlaak.

Specificaties

Taal

Engels

Duur

2 jaar

Graad

Master Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofd

Mayke Nas

Introductie Koninklijk Conservatorium