Als je een bachelor Compositie met succes hebt afgerond, kun je auditie doen voor de masteropleiding. De masteropleiding Compositie duurt twee jaar. Met je bachelorgraad ben je opgeleid tot een goede professional, maar met de masteropleiding ontwikkel je een verdergaande onderscheidende signatuur.

Net zoals in de bachelorstudie krijg je les van internationaal vooraanstaande componisten/docenten. Daarmee krijg je een actueel beeld van de praktijk en het hieraan gerelateerde masterniveau. Je werkt nu veelal aan grotere, langlopende compositieprojecten, al dan niet met interdisciplinair karakter. Bij voltooiing van je masteropleiding beschik je over een degelijk vakmanschap en ruime ervaring in het werken met musici en ensembles uit de sector op een professioneel niveau. Je hebt het vermogen te reflecteren op eigen werk en het te duiden in de context van actuele ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst. Tijdens je master ga je een eigen onderzoek doen: research ‘in and through musical practice. Je treft je medestudenten in de mastercircle om de voortgang van elkaars onderzoek te bespreken onder leiding van een coach.

Bij de afronding van de masterstudie heb je ruime ervaring opgedaan in het werken met professionele musici en ensembles als Asko|Schönberg, Nieuw European Ensemble, Residentie Orkest, Ensemble Klang, Modelo62, Kluster 5 en met podia als het Korzo theater, Studio LOOS, Gaudeamus en het Nutshuis. Je verdiept je verder in de theorie en praktijk van compositie. We bieden je de mogelijkheid keuze-elementen (cross-over) aan je hoofdstudie toe te voegen, om je vakkennis en muzikale vorming te verbreden of te verdiepen.

Onderzoek
We vinden het belangrijk dat je je ontwikkelt tot een zelfstandig functionerend musicus die de voortdurend veranderende beroepspraktijk goed aankan. Daarom doe je tijdens de masteropleiding ook onderzoek naar een onderwerp naar keuze. Je wordt daarbij begeleid door een supervisor, je volgt een introductiecursus over het doen van (artistiek) onderzoek en een keuzevak in je eerste jaar. Je neemt deel aan een Master circle, een ‘peer-to-peer’ groep bestaande uit medestudenten en een circle leider. Aan het einde van je masteropleiding presenteer je de resultaten van je onderzoek.

Voor aanmeldingen voor 23-24:

Master Project
Het Master Muziek programma bied je de unieke mogelijkheid om een Master Project te ontwikkelen dat gericht is op je eigen toekomst. Het Master Project omvat de drie domeinen van ons master curriculum: artistic development, research en professional integration. Als onderdeel van het curriculum krijg je individuele lessen en groepslessen in je hoofdvak ter ondersteuning van je artistieke ontwikkeling, zal je onderzoek doen in een onderwerp naar keuze, en zal je je eigen professionele integratie activiteit ontwerpen en initiëren. Al deze elementen en activiteiten komen samen in het Master Project. Om je Master Project succesvol te ontwikkelen krijg je begeleiding en ondersteuning van je hoofdvakdocent, onderzoek begeleider en professionele integratie coach. Ook word je lid van een peer group, waarin je het project kan bespreken. Het ontwerpen van je eigen Master Project geeft je tijdens je studie de mogelijkheid om je toekomstige carrière te overwegen en te experimenteren met je eigen beroepspraktijk. Het is belangrijk dat je bij het creëren van je Master Project rekening houdt met hoe je project het vinden van een plek in de beroepspraktijk na afloop van je studie zal bevorderen. Omdat we samenwerking willen stimuleren, is het mogelijk het Master Project samen met andere studenten te doen. Voor meer informatie, zie de Master Project Guidelines onderaan deze pagina.

Onderwijsfilosofie
De onderwijsfilosofie van de Master Muziek van het Koninklijk Conservatorium is te zorgen voor de ontwikkeling van zowel je individuele artistieke visie en persoonlijke groei, als je onderzoekende houding, ondernemerschap en onafhankelijkheid. Tegelijkertijd wordt je culturele horizon verbreed, terwijl je ook je instrumentale en technische vaardigheden ontwikkelt op een kwalitatief hoog niveau. We willen dat onze alumni excellente performers en componisten zijn, maar ook professionals die kunnen reflecteren over hun rol in de maatschappij, en die kunnen samenwerken en omgaan met de complexe werkelijkheid van de wereld van de beroepsmusicus, nu en in de toekomst.

Specificaties

Taal

Engels

Duur

2 jaar

Graad

Master Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofden

Yannis Kyriakides - Voorzitter & Communicatie
Erika Bordon - Coördinator & Financiën
Peter Adriaansz - Curriculum en examens
Mayke Nas - Projecten & Samenwerkingen
Trevor Grahl - Studentenwelzijn & Quality Culture