Een dag uit het leven van een afstuderende Conservatoriumstudent: Alba Franco Trancon

3 mei 2024

Het examenseizoen is begonnen en de energie op het Koninklijk Conservatorium is elektrisch! We zullen enkele van onze meest getalenteerde muzikanten en dansers spreken. Duik in hun dagelijkse routines, ontdek hun studiehacks en wees getuige van de passie die hun artistieke reis voedt.

Alba's examenprogramma is een feestelijke innovatie. Tot haar repertoire behoort een stuk van de bekende hedendaagse componist Heinz Holliger. Daarnaast toont ze twee originele composities die speciaal voor haar zijn gemaakt door componisten die aan KC studeren. Maar misschien wel het meest intrigerend is dat Alba haar optreden afsluit met haar eigen pop-geïnspireerde creaties, waarbij harpmelodieën naadloos worden gecombineerd met elektronische beats.Luister hieronder naar een van Alba's liedjes:

Samenwerken met de componisten van het KC

"Ik ben absoluut dol op mijn hele programma. Ik vind het geweldig om elektronica en harp te combineren, wat perfect aansluit bij mijn muzikale ambities. Mijn masteronderzoek richtte zich op deze fusie, en ik zou niet gelukkiger kunnen zijn met de richting die het mij als muzikant brengt.

De mogelijkheid om hier in ons gebouw met componisten samen te werken is van onschatbare waarde. Het is verbazingwekkend dat we zo nauw kunnen samenwerken, waardoor we elkaars artistieke visies echt kunnen begrijpen. Samen brengen we onze ideeën tot leven door middel van geluid.”

Flexibele routine en vreugdevolle oefening

Mijn dagelijkse routine verandert enorm. Ik hou niet zo van strakke schema's. Maar ik plan wel wat ik aan het eind van de dag gedaan wil hebben.

Het enige wat ik inplan is om overdag pauzes te nemen. Ik merkte dat mijn spel echt verbetert als ik op deze manier voor mezelf zorg.

Elke ochtend, nadat ik heb ontbeten en mijn koffie heb gedronken, besteed ik 15 minuten aan het opwarmen van mijn harp. Daarna besteed ik nog eens 15 minuten aan improviseren, spelen en plezier maken. Hierdoor voel ik mij verbonden met mijn instrument.

Mijn harpleraar Sylvain Blassel adviseerde me om elke ochtend een kwartiertje plezier met mijn harp te maken en het heeft mijn leven echt veranderd! Het lijkt normaal dat een muzikant van haar instrument houdt, maar omdat we acht uur per dag spelen, zijn we soms zo gefocust op het beheersen van de stukken die we spelen dat we eigenlijk vergeten hoe cool het geluid van ons instrument is.

Het is belangrijk om plezier te hebben, te ontdekken, van je instrument te genieten en zonder oordeel te spelen!

Een feestelijk examen!

‘Ik ben niet bijzonder zenuwachtig voor mijn examen. Ik wil optreden en iets laten zien waar ik trots op ben. Mijn familie uit Spanje komt kijken en ik vind het leuk om ze te laten zien hoe geweldig de harp is!

Het examen is een echte weerspiegeling van mijn identiteit, omdat ik stukken ga spelen die speciaal voor mij en mijn vrienden zijn gecomponeerd, en vooral omdat ik ook mijn eigen liedjes zal spelen, die een belangrijk onderdeel zijn geweest van mijn reis aan het Conservatorium. Dit deel van het examen wordt een feest!’

Mis Alba’s feest niet! Net als alle examens van andere studenten is Alba’s examen openbaar en volledig gratis.

Click here for more information on all the exams

Alba’s examen is op 21 mei om 18.00 uur in de Conservatoriumzaal.