Een dag uit het leven van een afstuderende conservatoriumstudent: Kalina Vladovska

22 mei 2024

Het examenseizoen is begonnen en de energie op het Koninklijk Conservatorium is elektrisch! We zullen een aantal van onze meest getalenteerde musici en dansers volgen. Duik in hun dagelijkse routines, ontdek hun studiehacks en wees getuige van de passie die hun artistieke reizen voedt.

Vandaag nemen we een kijkje in het dagelijks leven van afstuderende muzikant: Kalina Vladovska, een masterstudent gespecialiseerd in hedendaagse percussie.

Examenvoorbereiding en voordrachtstukken

Kalina's examenprogramma is een illustratie van haar veelzijdigheid en toewijding. Onder haar repertoire is het meest opvallende stuk; “Khan Variations” van Alejandro Viñao, een uitdagende marimba solo die bekend staat om zijn complexe ritmes en polyritmiek. Daarnaast zal Kalina een zelfgecomponeerd stuk uitvoeren met een danser, wat haar interdisciplinaire aanpak weerspiegelt. Dit dynamische programma laat haar veelzijdige vaardigheden en artistieke visie zien.

Samenwerken met componisten, dansers en vrienden

"Ik wilde alle dingen laten zien waar ik mee bezig ben,” legt Kalina uit. “Ik heb bijvoorbeeld met dans gewerkt, dus ik ga een duo spelen met een danseres, en het wordt onze eigen compositie en choreografie. Het is geweldig om zo nauw samen te werken en onze ideeën tot leven te brengen.”

Kalina vindt het belangrijk om haar studie samen met haar vrienden van het conservatorium af te ronden. “Harpiste Sanne Bakker (meer weten over Sanne? Lees dit interview over haar Master Research) en ik wilden heel graag samen een stuk spelen, dus hebben we compositiestudente Katherine Teng gevraagd speciaal voor ons een stuk te componeren. We zullen dit stuk op onze beide examens uitvoeren. Ik zal ook een septet spelen met zes andere percussionisten. Ik ben heel blij dat we bij de finale met z'n allen als ensemble kunnen spelen!”

Mentaal oefenen zonder instrument

“Mijn dagelijkse routine verandert veel,” geeft Kalina toe. “Ik houd niet van strakke schema's, maar ik plan wel wat ik aan het eind van de dag wil hebben bereikt.” Haar ochtenden beginnen meestal met een fysieke warming-up, gevolgd door mentale oefensessies. “Ik werk veel met mentaal oefenen, waarbij ik een stuk bestudeer terwijl ik onderweg ben, door er heel geconcentreerd naar te luisteren, de delen die ik al ken te visualiseren of door de partituur te lezen. Op deze manier kan ik toch repeteren zonder toegang tot een instrument.”

Kalina's oefensessies worden gedreven door haar intuïtie. “Als ik me fris voel, pak ik het ingewikkelde stuk aan. Als ik een pauze nodig heb, schakel ik over naar iets makkelijkers,” zegt ze. Deze flexibele aanpak houdt haar betrokken en gemotiveerd.

Een examen als weerspiegeling van haar identiteit

“Ik ben niet echt zenuwachtig voor mijn examen,” zegt Kalina zelfverzekerd. “Ik wil presteren en iets laten zien waar ik trots op ben. Het programma is een echte weerspiegeling van mijn identiteit omdat het mijn composities en samenwerkingen met vrienden bevat. Het is als een muzikaal paspoort, dat alles laat zien wat ik hier geleerd en ervaren heb.”

Steun vinden bij de percussieafdeling

Kalina erkent de uitdagingen van het voorbereiden op zo'n divers programma. “De angst of een van de stukken echt gaat werken houdt me scherp, maar het maakt het ook spannend,” bekent ze. Ze haalt inspiratie uit een citaat van Leonard Bernstein: “Om grootse dingen te bereiken zijn twee dingen nodig: een plan en niet genoeg tijd.”

De steun van haar docenten is cruciaal geweest. “In de slagwerkafdeling hebben we het geluk om vier docenten te hebben met verschillende perspectieven. Ze helpen ons creatief te denken en onze grenzen te verleggen,” legt Kalina uit.

Toekomstplannen en carrièreaspiraties

Na haar afstuderen gaat Kalina zich voorbereiden op een concours aan het eind van het jaar, waarbij ze haar examenrepertoire als checkpoint gebruikt. “Ik heb optredens gepland op festivals en ik neem ook een pauze om tijd met vrienden door te brengen en te reizen,” zegt ze. Kalina is van plan om in Den Haag te blijven en instrumenten en ruimtes te zoeken om haar praktijk voort te zetten.

Dit is niet de eerste keer dat we Kalina spreken over haar ontwikkeling als muzikant. Je kunt die artikelen hier en hier lezen.

Mis Kalina's muzikale reis niet!

Net als alle andere examens van studenten is Kalina's optreden open voor het publiek en helemaal gratis.

Klik hier voor meer informatie over alle examens

Kalina's examen is op 10 juni om 20.00u in de Conservatoriumzaal.