Ensemble Academy project met Martijn Padding

7 september 2023

Samen met componist en KonCon-docent Martijn Padding krijgen we een kijkje achter de schermen van het opnameproces van zijn compositie 'White Eagle' door de Ensemble Academy.


Over de Ensemble Academy

De Ensemble Academy is een eenjarige specialisatie en is bedoeld voor studenten die hun hoofdvak willen combineren met een specialisatie in hedendaags ensemblespel. De Ensemble Academie is een samenwerking van het Koninklijk Conservatorium met Asko|Schönberg, European Ensemble en het Ensemble Klang. Als student aan de Ensemble Academie word je onderdeel van een eigentijds ensemble aan het Conservatorium. Tijdens reguliere repetities en optredens werk je aan repertoire en vaardigheden onder begeleiding van docenten van het Conservatorium en musici van de partnerensembles.

Over de componist

Martijn Padding (*1956) heeft een fascinatie voor transparantie en tegenstellingen tussen het logische en het onlogische. In zijn werk zoekt hij eerder naar de subtiliteit dan naar het grote gebaar. Hoewel zijn stukken vaak vanuit een muzikaal technisch uitgangspunt beginnen, bevat zijn werk steeds vaker een theatraal element. In zijn recente werk zijn de voor hem zo kenmerkende hoekigheid en het beknopte, harmonisch gestructureerde taalgebruik minder prominent aanwezig. Zijn esthetiek kent geen hiërarchie tussen modernistische elementen, bijvoorbeeld invloeden uit de popcultuur of historisch-klassieke principes. In december 2022 nam Padding na 16 jaar afscheid als hoofd van de afdeling Compositie. Hij is nog steeds docent op onze compositieafdeling.