Kaan - "Het conservatorium is je speeltuin"

15 december 2022

Kaan zit in het eerste jaar van zijn masteropleiding aan de afdeling Art of Sound van het Koninklijk Conservatorium. Dit is zijn vijfde jaar aan de instelling, want hij heeft er ook zijn bacheloropleiding afgerond. Nadat hij onlangs terugkeerde van een tournee als geluidstechnicus, kon Kaan de tijd nemen om met ons te praten over zijn ervaring aan het Koninklijk Conservatorium tot nu toe.

"Ik ben geboren en getogen in Istanbul. Op mijn dertiende begon ik te zingen en basgitaar te spelen. Toen ik een jaar of zestien was, besloot ik een carrière in de muziek na te streven. Hoewel ik veel passie had voor wetenschap en dat ook studeerde, voelde ik de behoefte om een manier te vinden om mijn creativiteit te uiten. Ik studeerde een jaar aan de muziekafdeling van de Istanbul Bingi University, maar ik wilde mijn studie verbreden en een internationaal perspectief krijgen. Dit leidde er uiteindelijk toe dat ik naar Nederland verhuisde."

Experimenteerzone
"Deel uitmaken van de gemeenschap binnen het Koninklijk Conservatorium, omringd door vele getalenteerde musici van over de hele wereld, is ongelooflijk waardevol geweest voor mijn persoonlijke en professionele groei. Ik heb de kans gehad om aan verschillende projecten te werken en samen te werken met veel andere studenten, en ik heb van elke ervaring geleerd en ben gegroeid.

Het Conservatorium is een plek waar het veilig voelt om risico's te nemen en te experimenteren met nieuwe ideeën. Samenwerken met studenten van andere afdelingen is belangrijk, want muziek kan alleen worden gemaakt met de bijdragen van muzikanten. Als student aan de afdeling Art of Sound krijg ik vaak de kans om te helpen bij opnames en projecten van andere studenten.

In mijn eerste twee jaar aan het Conservatorium heb ik elk aangeboden project aanvaard, om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Hierdoor kon ik werken aan een breed scala van projecten, van hedendaagse muziek tot jazz, en ook opnemen en produceren. Vanaf het derde jaar werd ik selectiever, om me te concentreren op de gebieden die mij het meest interesseren."

Live gaan
"Momenteel richt ik me op het creëren van live geluid. Dit was een openbaring voor mij. Toen ik hier aankwam, was ik vooral geïnteresseerd in studioproducties. Maar naarmate mijn studie vorderde, raakte ik meer gepassioneerd door live geluidstechniek voor concerten. Dit is voor mij een drijvende kracht geworden in mijn studie en carrière."

Een muzikale benadering
"De afdeling Art of Sound van het Koninklijk Conservatorium biedt een unieke mix van technische en muzikale training. Hoewel er andere audiotechnische opleidingen in Nederland zijn, onderscheidt het Conservatorium zich door een meer muzikale benadering van het onderwijs. Om je werk goed te kunnen doen is het essentieel om het materiaal waarmee je werkt goed te begrijpen en de essentie van de muziek te zien. Een duidelijk idee hebben van hoe je geluid moet vormen en kneden om het gewenste effect te bereiken is belangrijk.

Binnen de afdeling Art of Sound kunnen studenten kiezen om zich te richten op een van de drie paden: opname, livemuziek of studioproductie. Dat biedt een breed scala aan mogelijkheden voor studenten, en de afdeling is de thuisbasis van een diverse groep muzikanten, van degenen die elektronische muziek creëren in de studio tot degenen die zich richten op livemuziek of opnames op locatie."

Elkaar helpen
"Een sterk gevoel van samenwerking en onderlinge steun kenmerkt de afdeling Art of Sound. Als een vierdejaarsstudent bijvoorbeeld een complex project heeft waarbij meerdere mensen nodig zijn om het op te zetten, vragen ze vaak een tweedejaarsstudent om hulp. Dit is een uitstekende manier voor studenten op verschillende studieniveaus om van elkaar te leren en waardevolle ervaring op te doen."

Werk en studie combineren
"Toen ik in 2017 aan mijn studie aan het Koninklijk Conservatorium begon, kon ik vrijwel meteen freelance werk vinden. Het Conservatorium biedt haar studenten veel mogelijkheden, maar het opdoen van praktijkervaring is cruciaal voor iedereen die een carrière in dit vakgebied nastreeft. De gedragingen en verwachtingen van klanten in de professionele wereld kunnen heel anders zijn dan die in een schoolomgeving, dus het is belangrijk om zoveel mogelijk praktijkervaring op te doen.

Mijn docenten hebben mij gesteund in mijn pogingen om een balans te vinden tussen mijn studie en mijn werk daarbuiten en zijn flexibel als ze weten dat ik met iets belangrijks bezig ben. Uiteindelijk is de sleutel tot succes het vinden van een goede balans tussen je studie en je professionele bezigheden. Dit is iets waar ik de afgelopen vijf jaar aan heb gewerkt."

Master onderzoeksproject
"Voor mijn masteronderzoeksproject ontwikkel ik een workflow om studioproductietechnieken te implementeren in live geluidssituaties. In de studio is het mogelijk om te stoppen, terug te gaan, wijzigingen aan te brengen en meerdere keren te luisteren om een geluid te perfectioneren. In live geluidssituaties is de tijd echter lineair en is het niet mogelijk om op dezelfde manier te stoppen en wijzigingen aan te brengen.

Ik onderzoek de belangrijkste verschillen in aanpak en workflow tussen studio en live geluid en identificeer technieken die momenteel niet bruikbaar zijn in live geluid. Vervolgens ontwikkel ik workarounds om het gebruik van deze technieken in live geluidssituaties mogelijk te maken.

Ik heb het geluk dat ik de steun heb van meerdere docenten die mij helpen met mijn onderzoek. Dit is de eerste keer dat ik een onderzoeksproject van deze omvang onderneem, dus het is enigszins overweldigend voor me geweest. De begeleiding van ervaren professionals is erg nuttig geweest bij het navigeren door het proces."

Passie
"We zijn gepassioneerd over het werk dat we doen, maar het is belangrijk om goed op jezelf te passen. Dat heb ik de laatste tijd ook bij mezelf gemerkt - ook al ben ik pas 25, ik heb te hard gewerkt en te weinig tijd genomen om van de andere aspecten van het leven te genieten. Het is belangrijk de tijd te nemen om deze periode van je leven als student, waarin je relatief weinig verantwoordelijkheden hebt en je je kunt concentreren op je studie en persoonlijke groei, te waarderen. Vergeet niet om ook je ziel te voeden - ga niet zo op in het werk dat je vergeet van het leven te genieten."

Geïnteresseerd? Lees op onze 'Apply now' pagina's meer over het Koninklijk Conservatorium.