Giulia - "Ik componeer graag muziek die zich niet in een bepaald genre laat plaatsen"

8 december 2022

“Mijn docenten op het Koninklijk Conservatorium zijn professionals binnen hun vakgebied en geven mij de hulpmiddelen die ik nodig heb.” Giulia is net afgestudeerd van haar Master Jazz Zang, inmiddels is ze werkzaam als afdelingscoordinater van de afdeling Jazz. Ze vertelt ons over haar muzikale reis tot nu toe en de vele mogelijkheden van het gebruik van de stem binnen grote ensembles."

"Ik ben geboren in Zwitserland in een zeer muzikale familie. De hele familie zong altijd en dus was er als kind altijd muziek. . Er werd geluisterd naar Gloria Estefan en Sting tot Wayne Shorter, een van mijn oudste jazz-herinneringen.. Ondanks mijn muzikale achtergrond heb ik eerst Engels gestudeerd, voordat ik in Zwitserland overstapte op muziek. Ik heb mijn Bachelor zang gehaald en daarna mijn eerste Master in compositie. Om deze twee passies te combineren ben ik daarna aan deze tweede Master zang van de afdeling Jazz begonnen. Ik koos voor Den Haag omdat het voormalige hoofd van de afdeling Susanne Abbuehl, die al heel lang kende omdat ze mijn zangdocent was, mij vroeg naar het Koninklijk Conservatorium te komen. Ik raakte enthousiast door de opzet van de Masters en de vrijheid die je krijgt om zelf je schoolwerk te plannen en daarnaast genoeg tijd over te houden om ondertussen professionele verbintenissen aan te gaan. Amsterdam leek me te druk en Den Haag trok me aan omdat het niet zo toeristisch is en een stuk minder druk. Daarnaast woon ik graag bij aan het strand, iets waar ik met mijn Zwitserse achtergrond niet aan gewend ben.”

De stem naar een hoger niveau tillen
‘Ik schrijf heel graag voor grote ensembles. Mijn eigen band is een 26-koppig jazzorkest met strijkers en klassieke instrumenten zoals een hobo, Engelse hoorn, althobo, fluit, klarinet, jazz hoorns en 4 vocalisten. Volgend jaar breng ik mijn debuutalbum uit samen met het orkest. Ik schrijf en arrangeer het allerliefst voor zulke grote orkesten. Ik componeer graag muziek die zich niet in een bepaald genre laat plaatsen: soms klinkt het als modern jazz, heeft het elementen van vrije improvisatie, maar klinkt het soms ook ‘poppy’ en soulvol. Daarnaast ligt mijn focus zowel binnen mijn Master als mijn Research op het combineren van de stem met grote ensembles en orkesten. Want waar de stem meestal vooral wordt gebruikt als het instrument van een leadzanger- of zangeres, om een songtekst over te brengen, kun je er veel meer mee doen. Vooral in de jazz, waar je vocalen echt als een sectie neer kunt zetten. Mijn werkwijze van het inzetten van verschillende vocalisten in grote ensembles schijnt vrij ongebruikelijk te zijn, en ik denk dat mij dat als artiest bijzonder maakt.”

Zelfdiscipline
“Wat ik waardeer aan deze Master is de vrijheid die je krijgt. Als je een masterstudent bent word je eigenlijk al als volwaardig muzikant gezien. Dus docenten weten dat je waarschijnlijk al een baan hebt. Je geeft bijvoorbeeld les of speelt al een heleboel shows. Dat maakt eigenlijk dat je niet iedere dag alleen maar les hebt en dat werkt heel goed voor mij. In het eerste jaar heb je vooral een hoop theorielessen over bijvoorbeeld projectmanagement en het schrijven van een proefschrift, en dan zijn er nog de individuele lessen. Het is ook heel erg fijn dat je zelf kunt aangeven welke docenten je graag zou willen hebben. Zo heb ik nu ook compositiedocenten aangezien mijn onderzoek daar ook mee te maken heeft. Het is fantastisch dat ons de vrijheid wordt gegeven zelf te kiezen. Ik ben blij dat we daarnaast genoeg tijd overhouden om te werken als professionele muzikanten en aan het opbouwen van een netwerk. Maar omdat de focus niet op gekaderd schoolwerk ligt, gaat het ook heel erg om zelfdiscipline. Voor mij is dat een enorme meerwaarde van deze Master, die vrijheid die we krijgen om zelfstandig aan het werk te gaan.”

Wellbeing Wednesdays
“De sfeer is heel goed op het Koninklijk Conservatorium. Docenten staan altijd op de uitkijk om in de gaten te houden of je de juiste weg op gaat als muzikant. Iedereen is begripvol en neemt jouw behoeften heel erg serieus. Daarnaast is het mooi om te zien dat de school zoveel doet buiten de klaslokalen om. Wat te denken van gratis yogalessen, een decaan die er altijd voor je is en onze ‘Wellbeing Wednesdays’. Mijn tip: maak er gebruik van, want het is lang niet overal gebruikelijk. En geloof mij, ik heb een hoop scholen gezien in het verleden.”

Toekomst
“Ik heb nog weinig concrete ideeën over mijn toekomst. Als ik klaar ben met mijn Master op het Koninklijk Conservatorium ben ik ondertussen al 10 jaar aan het studeren, dus ik verheug me er heel erg op om eindelijk volledig aan het werk te zijn. Dat gaat waarschijnlijk een combinatie worden van verschillende dingen, want ik heb een hoop andere passies. Koken bijvoorbeeld. En ondanks dat ik altijd werkzaam zal blijven in de muziek, leven we ook in een wereld waarin zoveel mogelijkheden zijn om van alles te doen. Mijn moeder bijvoorbeeld deed ook tal van verschillende opleidingen, de laatste toen ze 50 was. Niemand weet wat de toekomst brengt, maar we zijn dus nooit te oud om te leren.”

Geïnteresseerd? Lees op onze 'Apply now' pagina's meer over het Koninklijk Conservatorium en de Master Jazz Zang.