De bachelor Cello bij de afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium is een heel praktijkgerichte opleiding. De historische uitvoeringspraktijk van de violoncello bestrijkt niet alleen de Barok, maar ook het klassieke en vroeg 19de-eeuwse repertoire.

Naast het deel van het curriculum dat wordt begeleid door docenten, leer je eigen projecten te ontwikkelen en manieren te vinden om deze uiteindelijk op overtuigende wijze voor een publiek uit te voeren. Hoezeer ook gericht op de praktijk, juist bij Oude Muziek is een goede theoretische basis, en achtergrondkennis van de muziek- en instrumenthistorie essentieel. Je zal je dus ook ruimschoots verdiepen in de vaardigheden van basso continuo, de historische ontwikkeling van het hoofdvak, praktijk en theorie van de versieringen en diminuties, notatie en stijlanalyse.

Ook onderzoek is een wezenlijk kenmerk van de opleiding. Violisten en cellisten nemen tijdens de opleiding deel aan het ‘authentieke strijkkwartet’. Een toenemend aantal studenten besteedt een deel van de studie aan het repertoire uit de Klassieke periode en zelfs de vroege Romantiek. Je kan je bachelor met diverse keuzevakken, zoals barokdans, stijl-gebonden improvisatie, gevorderde lessen basso continuo en retorica aanvullen om een persoonlijk profiel te creëren. Regelmatig vinden er masterclasses en lezingen plaats door zowel musici als musicologen (of een combinatie van beide) zowel uit Nederland als daarbuiten.

De afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium staat wereldwijd bekend als één van de grootste en belangrijkste opleidingen in zijn soort. Al meer dan vijftig jaar is het een unieke kweekvijver en smeltkroes van talenten binnen de historische uitvoeringspraktijk. Instrumentale en vocale muziek vanaf de Middeleeuwen en de Renaissance tot de Romantiek wordt onderwezen door musici die internationaal als autoriteit in hun vakgebied worden beschouwd. Vanwege de hoge kwaliteitsnormen die het internationale docententeam hanteert, geldt een afgeronde studie aan het Koninklijk Conservatorium automatisch als een aanbeveling in professionele kringen.

Bekijk hier het overzicht van de docenten Oude Muziek.

Specificaties

Taal

Engels

Lestijd

60 min/ week

Duur

4 jaar

Graad

Bachelor Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofd

Teunis van der Zwart

Introductie Koninklijk Conservatorium