Master Research Symposium: waar muziek en wetenschap elkaar ontmoeten

3 april 2024

Het is zover! Het Master Research Symposium staat weer voor de deur. Van 8 t/m 12 april 2024 presenteren studenten van de masteropleidingen hun unieke onderzoeksresultaten, die de grenzen van muziek en wetenschap verkennen.
In een veranderende wereld wordt steeds meer gevraagd van musici en muziekstudenten. Niet alleen moeten zij excellente artistieke producten leveren, ook moeten zij in staat zijn om te reflecteren en innoveren. Daarom is onderzoek, naast onderwijs en productie, een van de pijlers van het Koninklijk Conservatorium.

De visualisatie van een muziekstuk

Een van de studenten die haar onderzoek zal presenteren tijdens het symposium is harpiste Sanne Bakker. Ze onderzocht de mogelijkheden van audiovisuele visualisatie van klassieke muziek door middel van licht.

"Mijn onderzoek bestond uit een paar delen. Ik begon met een theoretische achtergrond over interdisciplinaire samenwerking en audiovisuele kunst. Ik wilde er eerst achter komen wat er allemaal al gedaan is op dat gebied, maar ook onderzocht ik het gebruik van kleuren en symmetrie.
Met behulp die theoretische kennis, heb ik samen met een audiovisueel maker (Sebastiaan Smink) een performance in elkaar gezet, waarin we de harpsonate van Hindemith visualiseerde.

Tijdens mijn presentatie op het symposium zal ik het publiek meenemen in mijn proces, niet alleen door erover te vertellen, maar ik zal ook harp spelen en een film van de performance laten zien”

Theorie aan de praktijk verbinden

Voor de Master Research hoef je dus helemaal niet alleen maar met je neus in de boeken te zitten. Voor Sanne was juist het maken van de performance en haar samenwerking met Sebastiaan Smink een belangrijk onderdeel van haar onderzoek, juist door dat praktische deel aan het onderzoek te koppelen heeft ze veel geleerd:

"Zowel voor als na het praktische deel van mijn onderzoek ben ik met literatuur over het onderwerp bezig geweest. Door na mijn eigen ervaringen nog meer te onderzoeken viel er het een en ander op zijn plek en begreep ik ook waarom ik dingen had ervaren op de manier waarop ik het ervaarde.

Doordat ik eens stuk heb gekozen dat ik ook in mijn lessen speelde sloeg ik zo ook een brug tussen mijn artistieke praktijk en de onderzoekspraktijk.

Ik merk dat het visualiseren van de muziek mij heel erg heeft geholpen bij een bepaalde manier van interpretatie, wat me nu erg helpt bij het spelen van nieuwe stukken’

Een inspirerende leeromgeving

Tijdens hun master komen studenten ongeveer 1 keer per maand in groepen bij elkaar voor de Master Circle waarin ze met elkaar over hun onderzoeken praten.

"De Master Circle was een enorme steun tijdens mijn onderzoek," vertelt Sanne. "Door met medestudenten te sparren en feedback te ontvangen, kon ik mijn ideeën scherper formuleren. Het is heel leuk om tijdens het Master Research Symposium te kunnen zien waar iedereen al die maanden mee bezig is geweest. De onderwerpen gaan echt alle kanten op en zijn super interessant."

Alle presentaties van het Master Research Symposium zijn gratis toegankelijk.
Kom luisteren en laat je inspireren door onze masterstudenten!

Meer informatie over het gehele programma

foto: Anaïs Saebu