Naast de vorming van een solide techniek op het instrument, omvat een belangrijk deel van de opleiding van de cornettospeler de ontwikkeling van een onderscheidende persoonlijke stijl en een historisch geïnformeerde benadering van uitvoering en interpretatie. Dit wordt voornamelijk verkregen door directe, ‘hands-on’ ervaring met het repertoire van het instrument, waarbij muziekstijlen en compositietechnieken bestudeerd worden vanaf het begin van de 15e tot ver in de 18e eeuw, met bijzondere nadruk op vocale muziek uit de 15e en 16e eeuw. De techniek van het colla parte spelen in polyfonie samen met de praktijk van het improviseren van versieringen op bestaande composities zijn enkele fundamentele aspecten van het repertoire en de techniek van de cornetto, samen met zijn uitgebreide en ambitieuze solorepertoire – inclusief een schat aan muziek die wordt gedeeld met de viool en de stem.

De bachelor Cornetto bij de afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium is een heel praktijkgerichte opleiding. Behalve het deel van het curriculum dat wordt begeleid door docenten, leer je eigen projecten te ontwikkelen en manieren te vinden om deze uiteindelijk op overtuigende wijze voor een publiek uit te voeren. Er is een grote diversiteit aan muziekstijlen voor de Cornetto. Je onderzoekt een breed muziekrepertoire, zoekt en verlegt de grenzen van de mogelijkheden die zo karakteristiek zijn voor dit instrument. In diverse projecten met cantates, orkestmuziek en opera krijg je de gelegenheid om (obligate) partijen voor je instrument naar eigen inzicht in de juiste context uit te voeren. Regelmatig vinden er masterclasses en lezingen plaats door zowel musici als musicologen (of een combinatie van beide) zowel uit Nederland als daarbuiten. Hoezeer ook gericht op de praktijk, juist bij Oude Muziek is een goede theoretische basis, en achtergrondkennis van de muziek- en instrumenthistorie essentieel.

De afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium staat wereldwijd bekend als één van de grootste en belangrijkste opleidingen in zijn soort. Al meer dan vijftig jaar is het een unieke kweekvijver en smeltkroes van talenten binnen de historische uitvoeringspraktijk. Instrumentale en vocale muziek vanaf de Middeleeuwen en de Renaissance tot de Romantiek wordt onderwezen door musici die internationaal als autoriteit in hun vakgebied worden beschouwd. Vanwege de hoge kwaliteitsnormen die het internationale docententeam hanteert, geldt een afgeronde studie aan het Koninklijk Conservatorium automatisch als een aanbeveling in professionele kringen.

Bekijk hier het overzicht van de docenten Oude Muziek.

Specificaties

Taal

Engels

Lestijd

60 min/ week

Duur

4 jaar

Graad

Bachelor Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofd

Teunis van der Zwart

Introductie Koninklijk Conservatorium