Koordirigent is een complex beroep dat niet alleen een brede artistieke ontwikkeling vereist maar ook grote sociale vaardigheden. Je geeft immers leiding aan een groep musici variërend van amateurs tot professionals. Zangers verwachten dat ze door jou geïnspireerd worden om muzikaal op het hoogst mogelijke niveau te kunnen functioneren. Ze verwachten dat jij een visie hebt op het repertoire dat je kennis hebt van de zangstem en dat je efficiënt en in een goede sfeer kan repeteren.

Als student Koordirectie maak je deel uit van de afdeling Zang. De bacheloropleiding leidt je op tot gediplomeerd dirigent van een breed scala aan (amateur- en/of semi-professionele) koren. Je ontwikkelt je muzikale en communicatieve vaardigheden en volgt lessen in dirigeertechniek, repetitiemethoden, partituurspel en gehoortraining. Er wordt veel aandacht besteed aan repertoire en programmering, zodat je zelf boeiende en uitdagende programma's kunt samenstellen voor koren van verschillende niveaus. Naast zangles krijg je ook taaltraining (Duits, Frech en/of Italiaans).

Alles wat je leert, kan je gedurende de gehele opleiding onmiddellijk toepassen in het tweewekelijkse practicum waar je het dirigeren in praktijk brengt onder supervisie van je docenten. Het practicumkoor bestaat uit een combinatie van hoofdvak-zangstudenten en de koordirectiestudenten.

De bachelor rond je af met een zelf gedirigeerd concert. Daarmee laat je zien dat je jouw visie op de partituur artistiek overtuigend door een koor kan laten uitvoeren. Je toont een persoonlijke expressiviteit en stijlbewustzijn en je weet op professionele wijze aan het koor over te brengen wat je met de muziek wilt zeggen.

Specificaties

Taal

Engels

Duur

4 jaar

Graad

Bachelor Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofd

Marjolein Niels

Introductie Koninklijk Conservatorium