Koordirigent is een complex beroep dat niet alleen een brede artistieke ontwikkeling vereist maar ook grote sociale vaardigheden. Je geeft immers leiding aan een groep musici variërend van amateurs tot professionals. Zangers verwachten dat ze door jou geïnspireerd worden om muzikaal op het hoogst mogelijke niveau te kunnen functioneren. Ze verwachten dat jij een visie hebt op het repertoire dat je kennis hebt van de zangstem en dat je efficiënt en in een goede sfeer kan repeteren.

De bacheloropleiding leidt op tot een dirigent voor goede amateurkoren. Je ontwikkelt je muzikale en communicatieve eigenschappen, je werkt aan slagtechniek, repetitiemethodiek, partituurspel en het trainen van je gehoor. Er is veel aandacht voor repertoire en programmeren zodat je in staat bent voor koren van verschillende niveaus aantrekkelijke en uitdagende programma’s samen te stellen. Uiteraard krijg je zangles.

Alles wat je leert, kan je gedurende de gehele opleiding onmiddellijk toepassen in het wekelijkse practicum waar je zelf het practicumkoor dirigeert, natuurlijk onder supervisie van je docenten. Het practicumkoor bestaat uit een combinatie van hoofdvak-zangstudenten en de koordirectiestudenten. De hoofdvakdocent Jos Vermunt is een zeer ervaren koordirigent.

De bachelor rond je af met een zelf gedirigeerd concert. Daarmee laat je zien dat je jouw visie op de partituur artistiek overtuigend door een koor kan laten uitvoeren. Je toont een persoonlijke expressiviteit en stijlbewustzijn en je weet op professionele wijze aan het koor over te brengen wat je met de muziek wilt zeggen.

Specificaties

Taal

Engels

Duur

4 jaar

Graad

Bachelor Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofd

Marjolein Niels

Introductie Koninklijk Conservatorium