De Master Koordirectie leidt je op tot dirigent van zowel amateur- als professionele koren. Je kunt je aanmelden voor deze opleiding als je beschikt over een bachelor koordirectie.

De masteropleiding koordirectie leidt je op tot dirigent van zowel amateur- als professionele koren. Studenten met een bachelordiploma koordirectie kunnen zich voor deze opleiding inschrijven.
Heb je de Bachelor Zang of de Bachelor Docent Muziek afgerond of heb je ervaring als dirigent en wil je weten of je in aanmerking komt voor de masteropleiding, neem dan contact op met Marjolein Niels, hoofd Zangwetenschap / Koordirectie.

Het doel van de masteropleiding is om je te helpen een onafhankelijke artiest te worden met ambitie en een zeer persoonlijke muzikale visie. De masteropleiding duurt twee jaar en bestaat uit drie onderdelen: Artistieke ontwikkeling, Professionele voorbereiding en Onderzoek. Elk van deze onderdelen kun je voor een groot deel zelf vormgeven. Daarom vragen we je om bij je inschrijving een studieplan (Masterplan genoemd) in te dienen. Daarin beschrijf je de inhoud van het programma dat je wilt volgen.

Koordirectie is een complexe discipline die vraagt om zowel een brede artistieke ontwikkeling als uitstekende sociale vaardigheden, omdat een dirigent leiding moet kunnen geven aan groepen van zowel amateur- als professionele musici. Zangers verwachten dat je een visie hebt op de partituur en het vermogen om die visie over te brengen op een manier die artistiek en stilistisch overtuigend en inspirerend is. Ze willen door jou geïnspireerd worden om de hoogste muzikale en vocale standaarden te bereiken.

Het onderdeel Artistieke Ontwikkeling van het masterprogramma is gewijd aan het verdiepen van al deze vaardigheden. Je oefent je dirigeervaardigheden met je eigen koor en/of het ensemble van de zangafdeling, onder begeleiding en coaching van de hoofdvakdocenten Krista Audere en László Nemes.

Het vak 'Professionele integratie en projectmanagement' vormt de kern van de professionele voorbereidingscomponent van het curriculum. Tijdens dit vak schrijf je je eigen projectplan, bijvoorbeeld voor een serie concerten, een samenwerking met een componist, een geënsceneerd koorproject of iets heel nieuws. Het is helemaal aan jou. Bij de uitvoering van het project krijg je hulp van een professionele coach die actief is in de betreffende discipline.

Ondertussen doe je onder begeleiding van een supervisor onderzoek naar het door jou gekozen onderwerp. Je volgt een introductiecursus uitvoerend (artistiek) onderzoek en woont bijeenkomsten bij van een Master Circle, een intervisiegroep bestaande uit medestudenten en een begeleider. Je rondt de masteropleiding af met een presentatie van de resultaten van je onderzoek.
Idealiter zijn de onderdelen van het mastercurriculum met elkaar verbonden. Je projectplan zou bijvoorbeeld gekoppeld kunnen worden aan het onderwerp van je onderzoek, waarbij beide onderdelen als basis dienen voor je masterexamen.

Specificaties

Taal

Engels

Duur

2 jaar

Graad

Master Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofd

Introductie Koninklijk Conservatorium