Studie-informatie

De Nationale Master Orkestdirectie is een prestigieuze tweejarige masteropleiding die door het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag gezamenlijk wordt aangeboden. Aan het programma werken meerdere Nederlandse symfonieorkesten mee, waaronder het Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Noord Nederlands Orkest.

Je leert het dirigentenvak op zeer hoog technisch en artistiek niveau beheersen. Door de samenwerking met de grote professionele orkesten slaat deze master bovendien een uitstekende brug tussen opleiding en praktijk: al tijdens je studie krijg je de mogelijkheid je professionele netwerk goed uit te breiden.

Tijdens de opleiding sta je regelmatig voor de grote orkesten en dirigeer je onder supervisie van de ‘dirigent van dienst’ (doorgaans de chef-dirigent). Ter voorbereiding op deze ‘stages’ bestudeer je het repertoire van de desbetreffende orkesten onder leiding van je hoofdvakdocenten. Er worden masterclasses georganiseerd bij de partner-orkesten (zoals de tweedaagse masterclass o.l.v. Marc Albrecht bij het NedPhO, of de masterclass o.l.v. Kenneth Montgomery bij het Orkest van de Achttiende Eeuw), en je werkt een masteronderzoek uit op het gebied van orkestrepertoire of -programmering. Beide jaren van de master worden afgerond met een project bij een van de deelnemende orkesten.

De toelatingseisen zijn hoog. Per jaar kunnen twee studenten aan deze masterspecialisatie deelnemen.

Deelnemende orkesten

1. Koninklijk Concertgebouworkest, Amsterdam
2. Nederlands Philharmonisch Orkest en Nederlands Kamerorkest, Amsterdam
3. Residentie Orkest, Den Haag
4. philharmonie zuidnederland, Brabant, Limburg en Zeeland
5. Noord Nederlands Orkest, Groningen
6. Radio Filharmonisch Orkest, Hilversum
7. Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
8. Het Balletorkest, Amsterdam
9. Nationaal Jeugdorkest
10. Rotterdams Philharmonisch Orkest, Rotterdam

Het Kersjes Fonds

De Nationale Master Orkestdirectie wordt mede mogelijk gemaakt door Het Kersjes Fonds.

Docenten

Specificaties

Taal

Engels

Duur

2 jaar

Graad

Master Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofd

Wim Vos

Gerelateerde studies

Introductie Koninklijk Conservatorium