De hoofdvakstudie Klavecimbel heeft een rijke en lange traditie in Nederland. De intensieve doorgronding van alle stijlen en historische benaderingen hebben een compleet beeld gegeven van alle mogelijkheden van het instrument.

Vanzelfsprekend staat het werk van J.S. Bach centraal, naast vele van zijn Duitse voorgangers en navolgers. Maar ook de grote werken uit de Italiaanse 17de eeuw, de Franse 18de eeuw, de Engelse virginalisten en het werk van Domenico Scarlatti komen zeer nadrukkelijk aan de orde. Begeleiden is voor vrijwel alle klavecinisten het belangrijkste onderdeel van de beroepspraktijk. De training in basso continuo is daarom vrij dominant aanwezig in het curriculum. En de mogelijkheden om je vaardigheden vanaf het begin in praktijk te brengen met de vele ensembles, zangers en medestudenten, zijn vrijwel oneindig.

De bachelor Klavecimbel bij de afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium is een heel praktijkgerichte opleiding. Behalve het deel van het curriculum dat wordt begeleid door docenten, leer je eigen projecten te ontwikkelen en manieren te vinden om deze uiteindelijk op overtuigende wijze voor een publiek uit te voeren. Hoezeer ook gericht op de praktijk, juist bij Oude Muziek is een goede theoretische basis, en achtergrondkennis van de muziek- en instrumenthistorie essentieel. Je zal je dus ook verdiepen in de fundamenten van het basso continuo, historische ontwikkeling van het hoofdvak, praktijk en theorie van de versieringen en diminuties, notatie en stijlanalyse. Ook onderzoek is een wezenlijk kenmerk van de opleiding. Je wordt hierin stapsgewijs geïntroduceerd met lessen in bibliografie, bronnenstudies en onderzoekstechnieken.

De afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium staat wereldwijd bekend als één van de grootste en belangrijkste opleidingen in zijn soort. Al meer dan vijftig jaar is het een unieke kweekvijver en smeltkroes van talenten binnen de historische uitvoeringspraktijk. Instrumentale en vocale muziek vanaf de Middeleeuwen en de Renaissance tot de Romantiek wordt onderwezen door musici die internationaal als autoriteit in hun vakgebied worden beschouwd. Vanwege de hoge kwaliteitsnormen die het internationale docententeam hanteert, geldt een afgeronde studie aan het Koninklijk Conservatorium automatisch als een aanbeveling in professionele kringen.


Curriculum & Courses

Bekijk hier het overzicht van de docenten Oude Muziek.

Specificaties

Taal

Engels

Lestijd

60 min/ week

Duur

4 jaar

Graad

Bachelor Muziek

Collegegeld

Zie 'collegegeld'

Afdelingshoofd

Teunis van der Zwart

Introductie Koninklijk Conservatorium