Studie-informatie

Tijdens je masterstudie Jazz Piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag specialiseer je je als onderzoekend, zelfstandig, uitvoerend jazzmusicus. Je bent tijdens de bacheloropleiding al boven komen drijven als bijzonder talent, en die kwaliteit wordt tijdens je master van twee jaar verder uitgewerkt. Je verdiept je podiumervaring en werkt je eigen artistieke visie en stijl verder uit, onder andere tijdens de masterclasses van gastdocenten uit de jazzwereld.

In het eerste jaar van de masteropleiding geef je een publieke presentatie waarmee je laat zien dat je als onafhankelijk functionerend jazzpianist opereert. Je kiest een klassiek bijvak om je muzikale spectrum te verbreden en je vaardigheden te verdiepen. Aan het eind van het tweede jaar geef je je eindpresentatie. Het programma van dit publieke examen is vrij te kiezen.  

Uiteraard zit je tijdens je master heel veel achter de piano op het podium in één van de vele ensembles en combo’s die door jou en je medestudenten tijdens je studie zijn geformeerd. De masteropleiding Jazz is vooral gericht op je toekomstige beroepsuitoefening. Daarom hebben we veel praktijkervaring in het curriculum opgenomen. Onze Big Band heeft bijvoorbeeld jarenlang op North Sea Jazz gestaan. Daarnaast hebben we een actief uitwisselingsprogramma met andere internationale topinstituten. Onze afgestudeerde masterstudenten jazz waaieren over de hele wereld uit en verwerven met hun eigen visie en sound een sterke positie in het internationale jazzlandschap.

Onderzoek

We vinden het belangrijk dat je je ontwikkelt tot een zelfstandig functionerend musicus die de voortdurend veranderende beroepspraktijk goed aankan. Daarom doe je tijdens de masteropleiding ook onderzoek naar een onderwerp naar keuze. Je wordt daarbij begeleid door een supervisor, je volgt een introductiecursus over het doen van (artistiek) onderzoek en een keuzevak in je eerste jaar. Je neemt deel aan een Master circle, een ‘peer-to-peer’ groep bestaande uit medestudenten en een circle leider. Aan het einde van je masteropleiding presenteer je de resultaten van je onderzoek. Bij de aanmelding tot de masteropleiding, stel je een studieplan (Master Plan) op, waarin je beschrijft hoe je je masteropleiding wilt invullen. Hier kun je meer informatie vinden.

Docenten

Specificaties

Taal

Engels

Lestijd

75min/ week

Duur

2 jaar

Graad

Master Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofd

Wouter Turkenburg

Gerelateerde studies

Introductie Koninklijk Conservatorium

Welkom bij het Koninklijk Conservatorium

“De jazz afdeling is een grote familie (…) maar ik ken ook veel mensen van andere afdelingen. Het is erg leuk met hen muziek te maken en daar leer ik zoveel van” – Alba, student Jazz Trompet

Ontdek het Koninklijk Conservatorium tijdens de jaarlijkse Open Dag