Studie-informatie

Stel, je hebt een bachelor aan een conservatorium en je realiseert je dat een baan in het onderwijs je trekt. Je lijkt er bovendien ook aanleg voor te hebben. Dan is de verkorte opleiding Docent Muziek van het Koninklijk Conservatorium een geschikte vervolgopleiding voor jou.


Tijdens deze verkorte opleiding leer je hoe je jouw muzikale kwaliteiten kunt inzetten en gebruiken om aan groepen jonge mensen muziekles te geven. Dit betekent dat je naast vakken die gaan over didactiek (de kunst van het lesgeven), methodiek (het ontwerpen van lessen en lessenseries) en pedagogiek (hoe zit een kind in elkaar) ook de breedte van je muzikale vorming zult verkennen. Denk aan leiderschap en communicatie. De vraag hoe je jouw eigen muzikantzijn kunt inzetten zodat er inspirerend onderwijs voor groepen jonge mensen ontstaat zal leidend zijn in deze opleiding.

De verkorte opleiding duurt twee jaar. In een intakegesprek bekijken we welke basisvaardigheden je bezit en wat je motivatie precies is. De verkorte opleiding is intensief, en vereist een grote doelgerichtheid. Ook bekijken we in het intakegesprek of je vrijstellingen kan krijgen, bijvoorbeeld door al eerder behaalde diploma’s, voor onderdelen die je in een eerdere opleiding al hebt geleerd. In april of mei volgt de toelating. De nadruk ligt daarbij op je stem en je overige muzikale vermogens en op de wijze waarop je in staat bent anderen mee te nemen in je muzikale verhaal.

De lessen vinden doorgaans plaats op maandagmiddag, maandagavond en op een deel van de dinsdagmiddag en -avond. Een aantal keren per jaar neem je deel aan een seminar in het weekend. Op andere dagen loop je deels stage en werk je zelfstandig aan opdrachten en onderzoek. Je volgt op deze manier in verkorte tijd een volledige opleiding Docent Muziek die wordt afgesloten met het reguliere examen. Wanneer je dit examen met goed gevolg hebt afgelegd ben je een eerstegraads bevoegd Docent Muziek.

Specificaties

Taal

Nederlands

Duur

2 jaar

Graad

Bachelor Docent Muziek

Collegegeld

Zie 'collegegeld'

Afdelingscoördinator

Suzan Overmeer

Gerelateerde studies

Introductie Koninklijk Conservatorium