Voor (onbevoegde) muziekdocenten die al werkzaam zijn in het voortgezet onderwijs is een zij-instroom mogelijk. De lessen zijn op maandag (overdag en avond) en kunnen dus met werk in het onderwijs worden gecombineerd. Als je reeds muziekdocent bent op een middelbare school, kun je met de opleiding Docent Muziek Zij-instroom binnen twee jaar dezelfde bevoegdheid en kwalificaties halen als studenten die de vierjarige bacheloropleiding doen.

Er zijn een paar voorwaarden voor het meedoen aan de zij-instroom. Zo moet je tenminste twee dagen per week lesgeven in het voorgezet onderwijs, in bezit zijn van een HBO diploma, en een assessment voor de opleiding met goed gevolg hebben afgelegd.

Onderdelen van het assessment zijn: een intakegesprek, een muzikaal-praktische test, een pedagogisch-didactische test en een theoretische test. Daarnaast maak je een persoonlijk portfolio en worden je lessen bezocht door een vakspecialist van het conservatorium. Voorts gelden dezelfde instrumentale toelatingseisen als voor bachelor studenten Docent Muziek. Assessment en opleiding worden betaald door de school waar je werkzaam bent. Hiervoor stelt de overheid middelen beschikbaar.

Het programma van de zij-instroomopleiding richt zich op het leren en beheersen van docentcompetenties op artistiek, pedagogisch, muzikaal en organisatorisch-maatschappelijk gebied. Veel lessen worden gegeven door gastdocenten die hun sporen in het Nederlandse muziekonderwijs hebben verdiend. De opleiding is maatwerk en het pakket kan per student verschillen.

De opleiding bestaat uit onderwijs-theoretische vakken (methodiek, pedagogiek, stage), uit muzikaal-praktische vakken (dirigeren, bandcoaching, pop- en wereldmuziek, pianopracticum, zang, arrangeren/ensembleleiding) en uit muziektheoretische vakken. Waar nodig kan de begeleiding op maat worden toegesneden en geïntensiveerd.

Ontmoet onze Afdeling

Specificaties

Taal

Nederlands

Duur

2 jaar

Graad

Getuigschrift Bekwaamheidsonderzoek, eerstegraads bevoegdheid Docent Muziek

Collegegeld

Zie 'collegegeld'

Afdelingscoördinator

Margriet van Duijvenbode