Studie-informatie

Voor (onbevoegde) muziekdocenten die al werkzaam zijn in het primair of voortgezet onderwijs is een zij-instroom mogelijk. De lessen zijn op maandag van 14.30 uur tot 21.30 uur en kunnen dus met werk in het onderwijs worden gecombineerd. Als je reeds muziekdocent bent op een basisschool of middelbare school, kun je met de opleiding Docent Muziek Zij-instroom binnen twee jaar dezelfde bevoegdheid en kwalificaties halen als studenten die de vierjarige bacheloropleiding doen.

Er zijn een paar voorwaarden voor de zij-instroom. Zo moet je tenminste twee dagen per week lesgeven in het voorgezet onderwijs of twee dagdelen in het primair onderwijs, in bezit zijn van een HBO diploma, en een assessment voor de opleiding met goed gevolg hebben afgelegd. Onderdelen van het assessment zijn: lesbezoek, historisch portfolio, intake gesprek en enkele opdrachten. Voorts gelden dezelfde instrumentale toelatingseisen als voor bachelorstudenten Docent Muziek. Assessment en opleiding worden betaald door de school waar je werkzaam bent. Hiervoor stelt de overheid middelen beschikbaar.

Het programma van de zij-instroomopleiding richt zich op het leren en beheersen van docentcompetenties op artistiek, pedagogisch, muzikaal en organisatorisch-maatschappelijk gebied. Veel lessen worden gegeven door gastdocenten die hun sporen in het Nederlandse muziekonderwijs hebben verdiend. De opleiding is maatwerk en het pakket kan per student verschillen.

De opleiding bestaat uit onderwijs-theoretische vakken (methodiek, pedagogiek, stage) en uit muzikaal-praktische vakken (componeren, improviseren, pop- en wereldmuziek, liedbegeleiding, zang, arrangeren/ensembleleiding). De studievoortgang wordt met een permanent monitoringstraject bijgehouden. Waar nodig kan de begeleiding op maat worden toegesneden en geïntensiveerd.

Specificaties

Taal

Nederlands

Duur

2 jaar

Graad

Getuigschrift Bekwaamheidsonderzoek, eerstegraads bevoegdheid Docent Muziek


Collegegeld

Zie 'collegegeld'

Afdelingscoördinator

Suzan Overmeer

Gerelateerde studies

Introductie Koninklijk Conservatorium