Ed Spanjaard

Hoofdvakdocent Orkestdirectie

Ed Spanjaard (Haarlem, 1948) kreeg zijn muzikale opleiding (piano en directie) in Amsterdam en Londen. Vanaf 1973 werkte hij als repetitor en assistent-dirigent in het Royal Opera House Covent Garden (onder meer met Sir Colin Davis), bij Glyndebourne Festival Opera, het Koninklijk Concertgebouworkest (toen nog geleid door Bernard Haitink) en bij Leonard Bernstein en Herbert von Karajan. Daarnaast assisteerde hij enige jaren in Bayreuth, waar hij in 1983 betrokken was bij de voorbereiding van een nieuwe enscenering van Wagners Ring des Nibelungen, gedirigeerd door Georg Solti.

In 2001 maakte Spanjaard met opmerkelijk succes zijn officiële debuut bij het Concertgebouworkest, dat hem sindsdien regelmatig heeft teruggevraagd. Daarnaast heeft hij gewerkt met o.a. Münchner Philharmoniker, Staatskapelle Weimar, Danish National Symphony Orchestra, Ensemble InterContemporain (Parijs), Ensemble Modern (Frankfurt), KlangForum Wien, Nederlandse Bachvereniging, Dallas Symphony Orchestra, en in 2013 met het Orkest van de 18e Eeuw (semi-concertante uitvoering van Cosi Fan tutte).

Als operadirigent is Ed Spanjaard werkzaam geweest bij De Nederlandse Opera (Amsterdam), de Opéra National de Lyon, de Nationale Reisopera (Enschede), Opera Zuid (Maastricht) en “Opera in Ahoy” in Rotterdam, waar hij een aantal grootschalige producties leidde. Hij dirigeerde onder andere: Aida en Don Carlo, La Bohème en Turandot, Der Freischütz, Peter Grimes, Jenufa en Pelléas et Mélisande (Lyon, regie Peter Stein). Daarnaast heeft hij de Vancouver Opera (Carmen) en de Frankfurter Oper gedirigeerd. Hij introduceerde Wolvendorp in Parijs en New York, in 2007 in Central City (Colorado), gevolgd door de wereldpremière van een nieuwe opera van Guo Wenjing: Poet Li Bai.

Als chef-dirigent van het Nieuw Ensemble, gaf hij talrijke (wereld)premières, waaronder de kameropera’s Wolvendorp en Night Banquet van Guo Wenjing, een nieuwe productie van Der Kaiser von Atlantis van Viktor Ullmann, Een Ziel van Hout van Robert Heppener (Holland Festival 1998) en Alfred Alfred van Franco Donatoni. Op initiatief van het Nieuw Ensemble en Joel Bons werd het Atlas Ensemble opgericht met muzikanten uit alle windstreken – Oost en West. In 2002 werden door deze groep in Berlijn de premières gegeven van Seyir van Theo Loevendie en The waters flow their way van Fabio Nieder.

Met het Limburgs Symfonie Orkest voerde Spanjaard in september 2007 zowel de Eerste symfonie van Mahler als de Negende van Bruckner uit. In november/december 2007 stond met hetzelfde orkest Puccini’s drieluik Il Trittico (Il Tabarro, Suor Angelica en Gianni Schicchi) op het programma bij Opera Zuid. Begin 2008 leidde hij de wereldpremière van Snow White van Micha Hamel bij de Nationale Reisopera. In november 2008 werd met de première van de opera Hotel de Peking van Willem Jeths het nieuwe theater in Enschede ingewijd.

De Nationale Reisopera heeft vanaf september 2009 voor het eerst de complete Ring in haar programmering opgenomen met Ed Spanjaard als dirigent. De eerste drie uit de reeks (Rheingold 2009, Die Walküre 2010, Siegfried 2011) werden zeer goed ontvangen. In 2012 werd de Götterdammerung uitgevoerd.

Aan het einde van seizoen 2012 eindigde het chef-dirigentschap bij het Limburgs Symfonie Orkest, welke samen met het Brabants Orkest verder is gegaan als philharmonie zuidnederland.

Sinds 2012 is Ed Spanjaard hoofdvak docent Orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam.