Studie-informatie

De bacheloropleiding Viool/Altviool bij de afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium is een heel praktijkgerichte opleiding. Voor veel studenten is het een vervolgstudie na de opleiding moderne viool. In dat geval wordt in de eerste fase van de bachelor vooral gewerkt aan de houding en specifieke technieken die de historische instrumenten voorschrijven. De studie barokviool richt zich op het repertoire van de vroege 17de eeuw tot het midden van de 19de eeuw. We werken daarbij vanuit een primair historische benadering. In de loop van de studie voeren we de technische eisen op: spelen zonder schoudersteun en kinhouder bijvoorbeeld, wordt een vanzelfsprekendheid.

Hoezeer ook gericht op de praktijk, juist bij Oude Muziek is een goede theoretische basis, en achtergrondkennis van de muziek- en instrumenthistorie essentieel. Je zal je dus ook verdiepen in de fundamenten van het basso continuo, historische ontwikkeling van het hoofdvak, praktijk en theorie van de versieringen en diminuties, notatie en stijlanalyse. Ook onderzoek is een wezenlijk kenmerk van de opleiding. Je wordt hierin stapsgewijs geïntroduceerd met lessen in bibliografie, bronnenstudies en onderzoekstechnieken.

Je kan je bachelor met diverse keuzevakken, zoals barokdans, stijlgebonden improvisatie, gevorderde lessen basso continuo en retorica aanvullen om een persoonlijk profiel te creëren. Regelmatig vinden er masterclasses en lezingen plaats door zowel musici als musicologen (of een combinatie van beide) zowel uit Nederland als daarbuiten. Als vioolstudent neem je ten opzichte van andere instrumentalisten relatief vaak deel aan orkestprojecten. Daarnaast is sinds 2016 het ‘authentieke strijkkwartet’ voor violisten en cellisten ook een verplicht onderdeel van het curriculum.

De afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium staat wereldwijd bekend als één van de grootste en belangrijkste opleidingen in zijn soort. Al veertig jaar is het een unieke kweekvijver en smeltkroes van talenten binnen de historische uitvoeringspraktijk. Muziek vanaf de Middeleeuwen en de Renaissance tot en met de Vroege Romantiek wordt vocaal en instrumentaal onderwezen door musici die internationaal als autoriteit in hun vakgebied worden beschouwd. Vanwege de hoge kwaliteitsnormen die het internationale docententeam hanteert, geldt een afgeronde studie aan het Koninklijk Conservatorium automatisch als een aanbeveling in professionele kringen.

Docenten

Bekijk hier het overzicht van de theoriedocenten Oude Muziek.

Specificaties

Taal

Engels

Lestijd

60 min/ week

Duur

4 jaar

Graad

Bachelor Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofd

Johannes Boer

Gerelateerde studies

Introductie Koninklijk Conservatorium