School voor Jong Talent

Zoals het jonge voetballertje langs de lijnen naar de training van zijn voetbalhelden staat te kijken, biedt Amare de jonge leerling van de School voor Jong Talent de mogelijkheid om eveneens zijn of haar helden te ontmoeten. In een veilige omgeving op de zesde verdieping waar een leerling zijn gewone schoollessen volgt, kan de leerling altijd een paar verdiepingen lager naar een repetitie van het Residentie Orkest of Nederlands Dans Theater gaan, om te zien hoe de professionals, hún helden, het doen. Maar ook die professionals willen dolgraag hun expertise doorgeven aan een nieuwe generatie, zoals iedere dag al praktijk is in het Koninklijk Conservatorium. Het Koninklijk Conservatorium was met haar School voor Jong Talent altijd al uniek. Zij biedt regulier basisonderwijs en voortgezet onderwijs aan, in combinatie met opleidingen voor zeer getalenteerde jonge musici, dansers en beeldend kunstenaars. In Amare wordt de laatste schakel aan de doorlopende leerlijn toegevoegd: het beroepenveld.

In 1956 is de School voor Jong Talent begonnen als een kleine onderwijsvoorziening voor de allerjongste dansers. We zijn inmiddels een volwassen Interfaculteit van de Hogeschool der Kunsten en er trots op om een van de bewoners van Amare te zijn.

Sonologie

Voor het eerst in de geschiedenis van het Instituut voor Sonologie is in het ontwerp van een gebouw rekening gehouden met de hoge eisen die aan studio’s voor elektronische muziek gesteld moeten worden. In Amare is voor Sonologie een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. De studio’s hebben een geweldige akoestiek en vormen samen met de opnamestudio’s van Art of Sound en de Elektronica Werkplaats (EWP) een cluster aan één zijde van de zesde verdieping. Kers op de taart is het New Music Lab. Eindelijk beschikt Sonologie over een ruimte die groot genoeg is om ook in groepslesverband naar ruimtelijk gecomponeerde elektroakoestische muziek te luisteren, te experimenteren met luidsprekeropstellingen, wekelijkse feedbacksessies te organiseren met studenten van de Scheppende Afdelingen (de New Music Lab Sessions) en ze uit te nodigen voor onze colloquia. De historische geluidsbandencollectie is in Amare ondergebracht in een speciale ruimte met klimaatbeheersing, en de eerste try-outs in de nieuwe Conservatoriumzaal hebben al aangetoond dat de akoestiek voor het geven van Sonologieconcerten perfect is.

Koninklijk Conservatorium Dans

Op de 6e etage van Amare bevinden zich 5 nieuwe dansstudio’s met uitzicht op het Spuiplein, de Nieuwe Kerk en een groot deel van Den Haag. Een afgesloten domein binnen het Koninklijk Conservatorium, om de veiligheid van de jonge dansers te waarborgen. Een inspirerende licht plek, waar jonge dansers al vanaf hun 8e jaar oriëntatielessen ballet kunnen volgen. Waarna ze – als toegelaten – vanaf groep 7 hun basisschool kunnen combineren met een intensieve dansopleiding. Uiteindelijk stromen de meest getalenteerde jonge dansers door en combineren hun middelbare school met de dansopleiding, om mogelijk op de Bacheloropleiding Dans terecht te komen, of deel te nemen aan het Royal Conservatoire Dance Ensemble. Naast vele partners in het professionele dansveld is de verbinding tussen de dansopleiding van het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Dans Theater een bijzondere. Deze was al sterk aanwezig met samenwerking binnen o.a. het Young Talent Project. Dat er nu binnen hetzelfde gebouw intensief wordt samengewerkt is een lang gekoesterde wens.

Art of Sound

De afdeling van de opleiding Art of Sound is bijzonder verheugd om gehuisvest te zijn in het nieuwe spectaculaire Amare. Het gebouw is open, licht en aangenaam om te verblijven. Dat zorgt voor een prettige werk- en studieomgeving en stimuleert de creativiteit. De opnamestudio’s zijn state-of-the-art, voldoen aan de strengste eisen op het gebied van akoestiek en zijn ingericht met de modernste apparatuur. Muziekproductie Studio A beschikt over een eigen opnameruimte met 3 aparte opname-booths. Enkele studio’s zijn voorzien van een 3D immersive afluistering systeem. De eigen concertzaal (Conservatoriumzaal) is uitgerust met een variabele akoestiek die aangepast kan worden aan de vereisten van de uitgevoerde muziek. Een veelzijdig en op de toekomst gericht geluidssysteem is geïnstalleerd om concerten en theatervoorstellingen uit te versterken. Eén van de opnamestudio’s is speciaal ontworpen om deze zaal te bedienen bij concertregistraties en sessie opnames. Het gebouw is voorzien van een uitgebreid netwerk waarmee digitale audioverbindingen tussen zalen, studio’s en leskamers kan worden gerealiseerd. Daarmee kan niet alleen muziek worden geproduceerd, versterkt en opgenomen, maar ook op hoge kwaliteit gestreamd vanuit elke ruimte.

In de directe nabijheid, enkele verdiepingen lager in hetzelfde gebouw, bevinden zich het Residentieorkest en het Nederlands Danstheater. Buren om trots op te zijn en waarmee Art of Sound intensief mee samenwerkt. Het gebouw is midden in het levendige centrum van Den Haag gevestigd met veel andere culturele instellingen op loopafstand. De beroepspraktijk van toekomstige alumni ligt als het ware om de hoek.