Studie-informatie

“Schoonheid begint waar wetenschap en kunst samenwerken.”  -Edgard Varèse

Sonologie is het experimentele veld waarin elektroakoestische muziek, digitale muziek en geluidskunst thuis zijn. Het zijn pioniers als Dick Raaijmakers (die aan het Koninklijk Conservatorium studeerde), Steve Reich en Edgard Varèse aan wie we het tijdperk van de elektronische muziek te danken hebben: klankcomponisten met een onderzoekende geest die buiten de bestaande kaders durven gaan. Bij composities voor instrumentele muziek zijn klanken en geluid de bestaande bouwstenen. Bij sonologie ontwerpen en componeren we het geluid zelf. Dit kan digitaal, vanuit fysieke geluidsprocessen, op basis van perceptie, maar ook vanuit een zuiver compositieplan. 


Met de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van (computer)technologie en elektronica, nemen ook de nieuwe mogelijkheden voor muziek en compositie toe. Sonologen onderzoeken deze mogelijkheden en voegen nieuwe elementen aan het muzikale domein toe. We zijn niet gebonden aan conventies en stilistische dogma’s, maar verleggen de grenzen van het genre. Een relevante positie dus, en niet meer weg te denken uit de wereld van nieuwe muziek.

Sonologie is een scheppende afdeling en werkt regelmatig samen met Groupe de Recherches Musicales (GRM) in Parijs, het Nederlands Muziek Instituut (NMI), de Studio for Elektro-Instrumental Music (STEIM) in Amsterdam, Studio LOOS (Den Haag), de Technische Universität Berlin en The Game of Life Foundation (Den Haag).

In de tweejarige (Engelstalige) master Sonologie werk je aan individuele onderzoeksprojecten. Je kan je inschrijven voor deze master als je met succes je bachelor Sonologie of een vergelijkbare graad in een andere opleiding hebt gehaald. De master is echter niet een voortzetting van het bachelorprogramma. Veel masterstudenten Sonologie hebben bijvoorbeeld een bachelor compositie, computerwetenschap, musicologie, filosofie, of zijn afgestudeerd als uitvoerend musicus.

Eén van de masterspecialisaties is Instruments & Interfaces; een programma dat wordt aangeboden in samenwerking met STEIM in Amsterdam. Vanaf 2014 bieden we bovendien samen met de Technische Universität Berlin een dubbele master in Audio Communication & Sonologie.                                                

Tijdens je master werk je aan een afstudeeronderzoek, een project dat we in een bredere context plaatsen en zullen documenteren. Dat betekent naast je artistieke activiteiten ook een grondig schrijfproces. Daarbij wordt je begeleid door een mentor van de afdeling Sonologie. We hebben een stijlgids voor deze onderzoeken, en voltooide onderzoeken zijn raadpleegbaar. Bovendien onderhouden we goede betrekkingen met onze alumni. Sommigen blijven nog enige tijd verbonden aan ons instituut of vervolgen hun onderzoek als PhD elders. We zien veel studenten na hun master Sonologie aan de slag gaan als componist, artiest, geluidsontwerper, computerprogrammeur, docent, in multimedia, kunst of een combinatie van die twee. Een relatief groot aantal promoveert.


Docenten

Specificaties

Taal

Engels

Duur

2 jaar

Graad

Master Muziek in Sonologie

Collegegeld

Afdelingshoofd

Kees Tazelaar

Gerelateerde studies

Introductie Koninklijk Conservatorium