“… elke klank, elke structuur is een belofte ….” – Gottfried Michael Koenig

Wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen beïnvloeden de muziek en omgekeerd. Sonologie is het experimentele veld waarin elektroakoestische muziek, computermuziek en geluidskunst thuis zijn. Het zijn pioniers als Edgard Varèse, Pierre Schaeffer, Karlheinz Stockhausen en Iannis Xenakis aan wie we het tijdperk van de elektronische muziek te danken hebben: componisten met een onderzoekende geest die buiten de bestaande kaders durfden te gaan.

Bij composities voor instrumentale muziek zijn klanken reeds bestaande bouwstenen. Bij sonologie ontwerpen en componeren we de klank zelf. Dit kan digitaal, vanuit natuurkundige geluidsprocessen, op basis van perceptie, maar ook vanuit een zuiver compositorisch plan. Met de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van (computer)technologie en elektronica, nemen ook de mogelijkheden voor muziek en compositie toe. Sonologen onderzoeken deze mogelijkheden en voegen nieuwe elementen aan het muzikale domein toe. We zijn daarbij niet gebonden aan conventies en stilistische dogma’s, maar verleggen de grenzen van het genre. Een relevante positie dus, en niet meer weg te denken uit de wereld van nieuwe muziek.


Sonologie is een van de scheppende afdelingen van het conservatorium en werkt regelmatig samen met Groupe de Recherches Musicales (GRM) in Parijs, het Nederlands Muziek Instituut (NMI), Studio LOOS (Den Haag), de Technische Universität Berlin en The Game of Life Foundation (Den Haag).

In de tweejarige (Engelstalige) master Sonologie werk je aan een individueel onderzoeksproject. Je kan je inschrijven voor deze master als je met succes je bachelor Sonologie of een vergelijkbare graad in een andere opleiding hebt gehaald. De master is echter geen voortzetting van het bachelorprogramma. Veel masterstudenten Sonologie hebben bijvoorbeeld een bachelor compositie, informatica, musicologie of zijn afgestudeerd als uitvoerend musicus.

Tijdens je master werk je aan een afstudeeronderzoek: een project dat in een bredere context wordt geplaatst en gedocumenteerd. Dat betekent naast je artistieke activiteiten ook een grondig schrijfproces. Daarbij wordt je begeleid door een mentor van de afdeling Sonologie. We hebben een stijlgids voor dit schrijfwerk, en voltooide onderzoeken zijn raadpleegbaar. Bovendien onderhouden we goede betrekkingen met onze alumni. Sommigen blijven nog enige tijd verbonden aan ons instituut of vervolgen hun onderzoek als PhD elders. We zien veel studenten na hun master Sonologie aan de slag gaan als componist, uitvoerend musicus, sound designer, computerprogrammeur, docent, in multimediakunst of een combinatie van die twee. Een relatief groot aantal promoveert.

Sinds 2014 wordt bovendien samen met de Technische Universität Berlin een double degree in Audio Communication & Sonology aangeboden.

Lees meer over de afdeling en de opleidingen op sonology.org

Specificaties

Taal

Engels

Duur

2 jaar

Graad

Master Muziek in Sonologie

Collegegeld

Afdelingshoofd

Kees Tazelaar

Coordinator

Leslee Smucker: mail

Introductie Koninklijk Conservatorium